ČEKAJU NAS JAKE OLUJE, OŠTRE ZIME I TOPLOTNI TALASI: Golfska struja sve slabija, katastrofalne posledice do kraja veka

Novosti online

28. 02. 2021. u 14:50

ЧЕКАЈУ НАС ЈАКЕ ОЛУЈЕ, ОШТРЕ ЗИМЕ И ТОПЛОТНИ ТАЛАСИ: Голфска струја све слабија,  катастрофалне последице до краја века

Foto: Printskrin

CIRKULACIJA Atlantskog okeana koja održava Golfsku struju, zbog koje mnogi delovi zapadne Evrope i istočne Severne Amerike imaju topliju i umereniju klimu, na najslabijem je nivou u poslednjih hiljadu godina, i zbog toga postoji mogućnost da se klima ovog dela sveta potpuno promeni.

Dalje slabljenje Atlantske meridijalne cirkulacije (AMOC- Atlantic Meridional Overturning Circulation) moglo bi da rezultira jačim olujama i oštrijim zimama, kao i intenzivnijim letima sa smrtonosnim toplotnim talasima širom Evrope.

Naučnici predviđaju da će AMOC dodatno oslabiti ukoliko se zagrevanje planete nastavi, a njen intenzitet bi mogao do kraja veka da oslabi od 34 do 45 odsto, što bi bilo dovoljno da se dođe do tačke posle koje bi čitav klimatski sistem tog dela sveta postao nepopravljivo nestabilan.

Stefan Ramstorf sa Instituta za istraživanje klimatskog uticaja u Potsdamu, koji je jedan od autora nove studije, rekao je za "Gardijan" da bi slabija atlantska cirkulacija dovela do dramatične promene vremena.

Naveo je da je AMOC već oslabila za 15 odsto, a da će u narednih 20 do 30 godina verovatno nastaviti da slabi, što će uzrokovati jače temperaturne amplitude, od jačih oluja i zima do intenzivnijih toplotnih talasa leti.

Ramstorf i njegove kolege sa Univerziteta Mejnut u Irskoj i Univerzitetskog koledža u Londonu zaključili su nakon proučavanja sedimenata i ledenih jezgara sa Grenlanda da ovoliko slabljenje nije zabeleženo u poslednjih hiljadu godina.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)