NAJSMRTONOSNIJI DAN OD POČETKA PROTESTA: Policija u Mjanmaru ubila devet demonstranata, više ranjenih (FOTO)

Tanjug

28. 02. 2021. u 13:31

НАЈСМРТОНОСНИЈИ ДАН ОД ПОЧЕТКА ПРОТЕСТА: Полиција у Мјанмару убила девет демонстраната, више рањених (ФОТО)

Foto: Tanjug AP

POLICIJA u Mjanmaru otvorila je danas vatru na demonstrante i ubila njih devetoro, a ranila više ljudi koji su protestovali protiv puča koji je izvršila vojna hunta i hapšenja premijerke Aung San Su Ći, saopštili su medicinski izvori.

Policija je otvorila vatru na demonstrante u gradu Daveju, ubila jednog i ranila nekolicinu drugih, izjavio je za Rojters političar Kjav Min Htike, a ovu informaciju potvrdili su i lokalni mediji.

Policajci su pucali na demonstrante i u Jangonu gde je jedan čovek primljen u bolnicu sa teškom povredom grudnog koša, a nešto kasnije je preminuo, što su preneli lokalni mediji.

Poginulih je bilo i u gradu Mandalaju.

Kao i prethodnih dana, policija je i danas koristila vodene topove, suzavac i pucala iz vatrenog oružja, iako je lider hunte general Min Aung Hlaing izjavio da snage reda primenjuju "minimalnu silu" protiv demonstranata.

U Mjanmaru vlada haos već mesec dana, otkako je vojska izvršila državni udar i pritvorila izabranu predsednicu vlade Aung San Su Ći i brojne druge političare, njene stranačke kolege, zbog navodne izborne prevare u novembru.

Neke zapadne zemlje uvele su vojnoj hunti ograničene sankcije i osudile puč.

Po svemu sudeći hunta je odlučna da primenom sile zadrži vlast i odupre se masovnim protestima, kao i građanskoj neposlušnosti koja se odražava i na rad državnih službi, lokalne administracije, medija, zdravstvenog i obrazovnog sistema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)