SEVERNI LEDENI OKEAN USKORO BEZ LEDA? Naučnici objavili zabrinjavajuće podatke, velike promene već za 30 godina

Tanjug

28. 02. 2021. u 00:30

MEĐUNARODNI tim istraživača predviđa da će Severni ledeni okean u septembru 2055. godine najverovatnije ostati nezaleđen.

СЕВЕРНИ ЛЕДЕНИ ОКЕАН УСКОРО БЕЗ ЛЕДА? Научници објавили забрињавајуће податке, велике промене већ за 30 година

Foto: AP

Tim je modelovao kako će na Severni ledeni okean uticati klimatske promene, a model je pokazao da je malo verovatno da će ga led prekriti u septembru za 35 godina, kaže za Tas s Stanislav Marijanov, jedan od autora istraživanja i vodeći istraživač u laboratoriji za modeliranje biogeohemijskih ciklusa okeana na Institutu za okeanologiju ''Širšov'' pri Ruskoj akademiji nauka.

- Uspeli smo da modeliramo uticaj klimatskih promena prema različitim scenarijima rastućih emisija staklene bašte na ekosistem Arktičkog okeana. Uzeti su u obzir faktori poput područja smanjenja ledenog pokrivača, promena temperature vode i slanosti - objašnjava Marijanov.

Prema njegovim rečima, do kraja 21. veka, period kada će Arktik biti potpuno bez leda postojano će se povećavati na četiri meseca tokom godine do 2100. i trajati od sredine jula do sredine novembra.

Prognoza istraživača ukazuje na to da će se koncentracija hranljivih sastojaka smanjiti u severnom Atlantiku zimi do kraja veka, što će biti izazvano smanjenim intenzitetom mešanja okeanskih slojeva.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju