ŠVAJCARSKI ISLAMISTI SAUČESNICI U TEROTISTIČKOM NAPADU? Uhapšeni muškarci povezani sa akcijom Kujtima Fejzulaja u Beču

Tanjug

27. 02. 2021. u 19:22

ШВАЈЦАРСКИ ИСЛАМИСТИ САУЧЕСНИЦИ У ТЕРОТИСТИЧКОМ НАПАДУ? Ухапшени мушкарци повезани са акцијом Кујтима Фејзулаја у Бечу

Foto: EPA

DVOJICA islamista koji su uhapšeni u Švajcarskoj nakon terorističkog napada u Beču 2. novembra osumnjičeni su da su saučesnici, odnosno da su bar znali za planiranu akciju teroriste Kujtima Fejzulaja koji je u glavnom gradu Austrije ubio četiri i ranio više od 20 osoba.

Radi se o dva muškacarca iz Vintertura starosti od 25 i 18 godina, koji su već dugo deo švajcarske islamističke scene.

Dokazano je da su prošle godine putovali u Beč, gde su se sastali sa teroristim Fejzulajem, i da su čak i prenoćili u njegovom stanu.

Nakon što su se njegovi gosti vratili u Švajcarsku Fejzulaj je pokušao u Slovačkoj, bezuspešno, da kupi municiju za svoju automatsku pušku.

Postoji sumnja da je Fejzulaj to oružje dobio od saučesnika iz Švajcarske.

Posebno dvojicu muškaraca tereti dokazni materijal, odnosno fotografija plana Beča na kojoj su obeležena mesta kasnijeg zločina u centru grada.

Austrijska policija odmah nakon terorističkog napada pokrenula je potragu za mogućim saučesnicima, ali je nakon više nedelja došla do zaključka da je Fejzulaj delovao sam.

Međutim, pretpostavlja se da je bilo osoba iz islamističke scene kojom se kretao, a koje su znale za njegove namere, možda i one koje su ga na to podstakle.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)