JOŠ DUŽE OD SPUTNJIKA: Ruska vakcina „Kovivak“ štiti od korone dve do tri godine

Novosti onlajn

22. 02. 2021. u 12:55

PONOVNA vakcinacija preparatom protiv virusa korona „Kovivak“ može se vršiti kroz dve do tri godine, saopštio je glavni lekar medicinskog centra „Lider medicine“ Evgenije Timakov televiziji „Moskva 24“.

ЈОШ ДУЖЕ ОД СПУТЊИКА: Руска вакцина „Ковивак“ штити од короне две до три године

Foto AP

Prema rečima Timakova, najefikasnija opcija zaštite protiv virusa korona je upotreba različitih vakcina.

- U trenutku sa snažno izraženim kontaktom sa virusom korona, jakom epidemijom, vakcinišemo se vakcinom „Sputnjik Ve“ (Sputnik V). Prođe neko vreme, godinu dve, kada ta vakcina još dejstvuje i nakon toga nastavljamo da se vakcinišemo drugim vakcinama, uključujući i vakcinom Kovivak - rekao je infektolog.

Timakov je dodao da je „Kovivak“ napravljen na bazi proverene platforme koja je više puta korišćena prilikom pravljenja drugih vakcina.

- Pošto je ta vakcina napravljena od celog virusa, u principu, sve mutacije virusa koje budu ozbiljne, mogu se uzeti, odgojiti virus i pokrenuti proizvodnju nove vakcine u istim pogonima - rekao je on.

Podsetimo, premijer Rusije Mihail Mišustin objavio je 20. februara da je treća vakcina protiv virusa korona registrovana - u pitanju je „Kovivak“.

Ranije je direktor instituta "Čumakova" Ajdar Išmuhametov saopštio da oni poseduju tehnologije i iskustvo koje omogućava da se, bez problema, napravi vakcina protiv svih sojeva kovid 19.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja