RUSIJA NAJAVILA: Za mesec dana 500 000, do kraja godine 20 miliona nove vakcine

Tanjug

20. 02. 2021. u 17:56

GENERALNI direktor ruskog Federalnog istraživačkog centra "M. P. Čumakov" Ajdar Išmuhametov potvrdio je da obim proizvodnje treće registrovane ruske vakcine protiv virusa korna, „Kovivak“, može da dostigne 500.000 doza za mesec dana, a može se dodatno povećati i na 20 miliona doza do kraja godine, prenosi TAS S.

РУСИЈА НАЈАВИЛА: За месец дана 500 000, до краја године 20 милиона нове вакцине

FOTO: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

- Želimo da testiramo našu tehnologiju na velikim razmerama za oko dva meseca. Navikli smo da poštujemo svoju reč, ipak, verujem da 10 miliona doza koje smo obećali mogu čak i da se udvostruče - poručio je Išmuhametov na današnjem sastanku u ruskoj vladi, prenosi agencija.

On je pojasnio da je potrebno još 28 dana za kontrolu kvaliteta vakcine nakon današnje zvanične registracije, a nakon toga, proizvodnja može dostići nivo od 500.000 doza mesečno.

Agencija prenosi da je ranije ruski premijer Mihail Mišustin potvrdio zvaničnu registraciju "Kovivak“, a prema njegovim rečima, prvih 120.000 doza vakcine ućiće u upotrebu za stanovništvo sredinom marta.

TAS S navodi da su prema uputstvu za primenu objavljenom na internet stranici državnog registra farmaceutskih proizvoda mogući blagi neželjeni efekti nakon primene vakcine "Kovivak“ tokom 1-3 dana od primene, a da reakcija ne prelazi tri dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest