VAKCINACIJA U FRANCUSKOJ: "AstraZeneka" za sve starosti od 50 do 64 godina

BRITANSKO-ŠVEDSKA vakcina "astrazeneka" protiv korona virusa biće dostupna već tokom marta u Francuskoj starosnoj kategoriji od 50 do 64 godina, bez obzira na to da li primaoci imaju prateće bolesti. Davaće se direktno u apotekama.

ВАКЦИНАЦИЈА У ФРАНЦУСКОЈ: АстраЗенека за све старости од 50 до 64 година

Foto: AP

Ovu vest saopštio je francuski ministar zdravlja Olivije Veran.

Od 25. februara, "astrazenekom" kod lekara opšte prakse će moći da se vakcinišu  osobe ovog godišta koje imaju kormobiditet.

To je omogućila činjenica da se pomenuta vakcina ne daje starijima od 64 godine.

Istovremeno, postoji velika surevnjivost prema ovom cepivu, za koje se ističe da izaziva jake nuspojave, naročito kod mlađe populacije,  što je primećeno pri vakcinisanju lekara, koji se nalaze u prioritetnoj kategoriji, bez obzira na godište.  Odbojnost izaziva i podatak da je "astrazeneka" manje efikasna na južnoafričku varijantu, koja je naročito prisutna u istočnom delu Francuske.

Tokom aprila bi trebalo da se pojavi i cepivo "Džonson i Džonson", a prioritet će s ovom vakcinom imati generacija koja je trenutno ostala u vakuumu, između 65 i 74 godine.

Trenutno se cepivima "fajzer" i "moderna" vakcinišu stariji od 75 godina, kao i lekari koji takođe imaju i pravo na "astrazeneku".

U zemlji je do sada prvu dozu primilo 2.472.808 ljudi, a drugu 1.040.773, što znači da je do sada data 3.513.581 doza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!