RUSIJA SPREMNA DA PREKINE ODNOSE SA EU: Zaharova poslala jasnu poruku Briselu (VIDEO)

Novosti online

18. 02. 2021. u 21:20

RUSIJA je spremna da prekine odnose sa Evropskom unijom, ali ako se to dogodi, to će biti izbor Brisela, a ne Moskve, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

РУСИЈА СПРЕМНА ДА ПРЕКИНЕ ОДНОСЕ СА ЕУ: Захарова послала јасну поруку Бриселу (ВИДЕО)

Foto: EPA

- Već godina, decenija, naša pozicija je bila iskrena, otvorena, transparentna i, po mom mišljenju, veoma jasna – mi smo za saradnju. Postoji samo jedan detalj: ne bi bilo loše da ta pozicija bude ravnopravna, obostrano korisna i sa međusobnim poštovanjem. Na osnovu čega? Na osnovu međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija - prokomentarisala je Zaharova, na Jutjub kanalu „Antonimi“, izjavu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova o spremnosti Rusije da prekine odnose sa EU.

Foto: EPA

Ona je naglasila, da je Rusija uvek više volela da razvija saradnju i nikada nije težila da prekine veze sa Evropskom unijom.

- Reč 'spreman' ima dva značenja. Spremni smo da mi to iniciramo, tome težimo? Ne, tome nikada nismo težili i to smo iz godine u godinu potvrđivali na svim nivoima. Da li smo spremni, ako Evropska unija predloži, jer o tome govori skoro svakodnevno? Spremni smo, ako je to njihov izbor, ali to nije naš izbor - dodala je Zaharova.

Prošle nedelje je Sergej Lavrov izjavio, da je Moskva spremna da prekine odnose sa EU, u slučaju da Brisel uvede sankcije, koje stvaraju rizike za osetljiva područja privrede.

Kasnije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao, da su izjavu Lavrova pogrešno interpretirali, jer Rusija neće biti inicijator prekida odnosa, ona želi da razvija odnose sa EU. Ministarstvo spoljnih poslova objasnilo je reči Lavrova na sličan način. U Evropskoj uniji su odbili da komentarišu ovu izjavu, napominjući da su reči šefa ruskog Ministarstva spoljnih poslova i objašnjenja Kremlja „uzeti u obzir“.

Lavrov je istovremeno napomenuo da Rusija nema problema u odnosima sa većinom evropskih zemalja.

Podsetimo, prošle nedelje je EU objavio da postoji mogućnost za uvođenje novih sankcija prema Rusiji. To se dogodilo posle posete šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja Moskvi, po čijem mišljenju Rusija „nije opravdala očekivanja“ i „nije postala moderna demokratska zemlja“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Dragan

19.02.2021. 07:33

Dokle ce Amerika a sad i Nemci da gledaju u tudje dvoriste,kod njih tece krv ulicama "I TO SU LJUDSKA PRAVA"a mesaju se svuda redom. Njihova DEMOKRATIJA JE POLICISKA VLADAVINA ,A NEKOME SOLE PAMET.