PRENOS SLETANJA NA MARS: Za meštane Jezera u BiH

Tanjug

16. 02. 2021. u 13:18

U MALOJ opštini Jezero u blizini Jajca na zapadu Bosne i Hercegovine stanovnici će putem videobima 18. februara moći da prate sletanje rovera Američke svemirske agencije NASA na Mars.

ПРЕНОС СЛЕТАЊА НА МАРС: За мештане Језера у БиХ

Foto: Tanjug/AP

Rover, čiji je naziv "Perservance" (Upornost), trebalo bi u četvrtak da sleti na krater na Marsu, a koji je nazvan upravo po toj opštini, prenosi Klix.ba

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson uručio je 23. septembra 2019. godine načelnici Opštine Jezero Snežani Ružičić pismo američke agencije NASA, kojim je potvrđeno da je krater na Marsu dobio naziv po toj opštini u BiH.

Naziv kratera je odabran među 80 predloga, a kao razlog je navedeno to što na brojnim slovenskim jezicima reč "jezero" opisuje prirodno udubljenje ili depresiju ispunjenu vodom.

Naziv kratera obelodanjen je 2. jula 2019. na svečanosti povodom 4. jula, Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, u Sarajevu.

Iz Opštine Jezero su saopštili da je sletanje predviđeno za 20.15 sati i da će prenos biti organizovan u skromnim uslovima, u sportskoj sali Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Jezeru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)