TURSKA ŽESTOKO REAGOVALA: Američki ambasador u Ankari pozvan na razgovor

Novosti online

15. 02. 2021. u 16:40

TURSKO Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas na razgovor američkog ambasadora u Ankari da bi mu prenelo najoštriju reakciju Turske na američku izjavu o ubistvu 13 otetih Turaka od strane kurdskih ekstremista na severu Iraka, saopštilo je ministarstvo.

ТУРСКА ЖЕСТОКО РЕАГОВАЛА: Амерички амбасадор у Анкари позван на разговор

Foto: Depositphotos

Turska je juče saopštila da su ekstremisti iz zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK) pogubili zarobljene tokom vojne operacije protiv grupe, preneo je Rojters.

Sjedinjene Države izjavile su da stoje uz svog partnera, Tursku, kao članicu NATO-a i da osuđuju ubistva ako se dokaže odgovornost PKK-a.

Ankara, koju je već naljutilo partnerstvo Vašingtona sa kurdskim borcima u susednoj Siriji, naljutila je izjava SAD.

Sjedinjene Države i Evropska unija proglasile su PKK terorističkom organizacijom, ali u Siriji su američke snage raspoređene zajedno sa kurdskim borcima IPG, za koje Ankara smatra da su neraskidivo povezane sa PKK.

„Sada postoji izjava Sjedinjenih Država. Mora da je šala. Zar nije trebalo da se suprotstavite PKK, IPG? Jasno ih podržavate i stojite iza njih“, rekao je Erdogan pristalicama svoje stranke u crnomorskom gradu Rize.

Otkako je Džo Bajden izabran za američkog predsednika, Turska je više puta rekla da želi da poboljša zategnute veze sa Sjedinjenim Državama, ali američka podrška IPG-u razbesnela je Ankaru i i dalje predstavlja veliko neslaganje između saveznika.

Erdogan je rekao da će Ankara nastaviti prekogranične operacije u Iraku protiv PKK-a, koja je vodila višedecenijsku pobunu u uglavnom kurdskoj jugoistočnoj Turskoj u kojoj je ubijeno više od 40.000 ljudi.

„Ako smo zajedno s vama u NATO-u, ako želimo da nastavimo naše partnerstvo, tada ćete stati uz nas, a ne uz teroriste”, rekao je Erdogan.

Rekao je da niko ne može kritikovati prekogranične operacije Turske u Siriji ili Iraku nakon ubistava, a države moraju da biraju između Turske i militanata.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice