U IGRI 4 SCENARIJA: Ekspert SZO ne isključuje da je korona pobegla iz laboratorije

Tanjug

14. 02. 2021. u 23:45

Naučnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) DŽon Votson izjavio je danas da ne isključuje mogućnost da je pandemija korona virusa počela kada je virus pobegao iz istraživačkog instituta ili laboratorije u Vuhanu.

У ИГРИ 4 СЦЕНАРИЈА: Експерт СЗО не искључује да је корона побегла из лабораторије

Foto: Depositphotos

Votson je bio član misije SZO koja se upravo vratila iz Kine gde je istraživala poreklo kovid-19, preneo je "Ivning standard".

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan rekao je da je administracija DŽoa Bajdena "duboko zabrinuta" zbog ranih nalaza tima koje su kritičari označili kao "zataškavanje".

Votson je rekao da njegove kolege imaju četiri različita scenarija o tome kako je pandemija mogla započeti. On je rekao da su sve četiri pretpostavke na stolu.

Upitan da li je smanjena mogućnost da je virus pobegao iz jedne od dve velike kineske istraživačke laboratorije u Vuhanu, profesor Votson je rekao: "Nije isključeno, to je tačno".

Votson je priznao da bi SZO želela da ima više pristupa "sirovim" podacima Kineza o njihovim prvim sluČajevima kovid-19.

- Bilo bi lakše kada bismo to imali, ali ovo je samo početak procesa - dodao je on.

Prema Votsonovim rečima, u Vuhanu su bili relativno kratko i dosta vremena su potrošili na to da shvate na koji način rade njihove kolege.

 -Pokazali su nam laboratoriju i pružili priliku da razgovaramo sa naučnicima - naglasio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)