STRAŠNA MAPA TURSKIH PLANOVA ZA 2050: U neootomanskoj imperiji Balkan i jug Rusije - Moskva mora hitno da reaguje (FOTO)

Novosti online/Đ. M.

13. 02. 2021. u 16:44

TURSKA televizija TGRT prikazala je u programu mapu na kojoj se vidi prognozirano širenje sfere uticaja Ankare, saopštila je RIA Novosti.

СТРАШНА МАПА ТУРСКИХ ПЛАНОВА ЗА 2050: У неоотоманској империји Балкан и југ Русије - Москва мора хитно да реагује (ФОТО)

Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis, File/Depositphotos/Printscreen

Mapu je izradila privatna obaveštajna kompanija Stratfor, koja je poznata i kao "mala CIA". Iako su i ranije pravili slična predviđanja koja su se vremenom ispostavila i kao potpuno pogrešna, njihova nova karta je izazvala oduševljenje u Turskoj, a zaprepašćenje u Rusiji.

Kompanija predviđa da će do 2050. Turska proširiti svoju sferu uticaja na Balkan, Severnu Afriku, Bliski Istok, Zakavkazje, Centralnu Aziju i deo Rusije.

Dakle, na mapi u zoni interesa Ankare nalaze se republike Severnog Kavkaza, Krim, Krasnodarska i Stavropoljska oblast, Rostovska i Astrahanska regija, Kalmikija i delovi drugih regiona na jugu evropske teritorije Rusije.

Foto: Printscreen

Takođe, prema prognozi, u tursku zonu treba da uđu Libija, Egipat, Saudijska Arabija, Irak, Sirija, Grčka, Kipar, Jermenija, Gruzija, Azerbejdžan, Jemen, Ujedinjeni Arapski Emirati i delovi azijskih republika bivšeg SSSR-a.

Podsećamo, i krajem prošle godine je turska televizija Haber objavila mnogo ambiciozniju mapu, koja tursku sferu uticaja širi ni manje ni više nego do - Pacifika.

O ekspanzionističkim planovima Ankare je tada govorio i penzionisani ruski general-potpukovnik Leonid Ivašov, koji je krajem prošle godine rekao da Turci sve više šire svoj uticaj na nekadašnje zemlje Osmanskog carstva, i da samim tim Krim smatraju svojom izgubljenom teritorijom.

- Turska na zvaničnom nivou sa vladom Zelenskog pregovara o problemu Novorosije i Krima. Štaviše, Turska o Krimu govori neutralno, ne priznajući ga kao ruski, ali istovremeno ne obećava da će ga vratiti Ukrajini. Igraju svoju igru - rekao je general, koji je bio šef Glavne uprave za međunarodnu vojnu saradnju ruskog Ministarstva odbrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)