RUSKI STRUČNJACI IZUMELI NOVU TEHNOLOGIJU: Veoma brzo i efikasno praviće se vakcine protiv različitih sojeva virusa korona

Novosti onlajn

13. 02. 2021. u 15:35

STRUČNjACI ruskog Centra „Gamaleja“ napravili su tehnologiju koja će omogućiti da se brzo prave vakcine protiv različitih sojeva virusa korona, saopštio je direktor centra Aleksandar Gincburg.

РУСКИ СТРУЧЊАЦИ ИЗУМЕЛИ НОВУ ТЕХНОЛОГИЈУ: Веома брзо и ефикасно правиће се вакцине против различитих сојева вируса корона

Foto EPA

 - U našem institutu je napravljena tehnologija koja će omogućiti da se veoma brzo i efikasno prave vakcine u čijem će sastavu biti antigeni ne samo jednog soja virusa korona, nego dva, tri, četiri, pet različitih antigenih sojeva - rekao je stručnjak za televiziju „Rusija 24“.

Prema njegovim rečima, tehnologija je u „naprednoj“ fazi razvoja, a o tome će naredne sedmice biti obavešten ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško. Gincburg je takođe saopštio da je institut „Gamaleja“ završava drugu fazu kliničkih ispitivanja vakcine „Sputnjik lajt“.

 - Najverovatnije će štititi četiri, najviše pet meseci - istakao je Gincburg.

Kako kaže, vakcina „Sputnjik lajt“ se neće upotrebljavati na teritoriji Rusije, nego u drugim zemljama.

 - Vakcina pod nazivom "Sputnjik lajt", koja se sastoji samo od prve komponente te vakcine koja se kod nas koristi ('Sputnjik Ve') koristiće se u zemljama koje nemaju mogućnost da same razvijaju takve vakcine i koje nemaju dovoljno sredstava da na vreme nabave vakcine koje se prave u drugim zemljama - objasnio je stručnjak.

Istovremeno je saopštio da vakcina „Sputnjik Ve“ štiti od postojećih sojeva virusa korona, ali nema garancija da će tako biti i u budućnosti.

 - Hvala bogu, Sputnjik Ve štiti od sojeva koji su se do danas pojavili, ali to ne garantuje da se sutra neće pojaviti novi soj od koga će Sputnjik Ve, recimo, štititi lošije - rekao je Gincburg.

Podsetimo, naučni časopis „Lanset“ je objavio rezultate treće faze kliničkih ispitivanja Sputnjika Ve, potvrdivši njenu efikasnost i sigurnost. Tokom treće faze kliničkih ispitivanja vakcina je pokazala visok nivo efikasnosti od 91,6 procenata.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati