TRAMP "DELI" REPUBLIKANCE: Uzbudljiv nastavak suđenja u američkom Senatu za opoziv bivšeg predsednika SAD

D. SAVIĆ

12. 02. 2021. u 07:00

BIVŠI predsednik SAD Donald Tramp niti se oglašava, niti će svedočiti na suđenju u Senatu koje su protiv njega pokrenule demokrate, a nisu velike šanse ni da do opoziva bivšeg stanara Bele kuće dođe.

ТРАМП ДЕЛИ РЕПУБЛИКАНЦЕ: Узбудљив наставак суђења у америчком Сенату за опозив бившег председника САД

Foto AP

Ipak, ovo suđenje bez presedana u američkoj istoriji, već nagoveštava tektonske političke potrese u Vašingtonu.

Dok su na suđenju u Senatu prikazivani dramatični video-snimci napada na Kongres nezadovoljnih Trampovih pristalica od 6. januara, agencija Rojters je nagovestila razdor među republikancima. Agencija navodi da je nezadovoljstvo republikanaca desnog centra kulminiralo zbog njegovih tvrdnji o izbornoj prevari i podsticanja napada na Kapitol, što je upravo ono zbog čega demokrate sada sude Trampu.

Demokrate su na suđenju prikazale snimke spasavanja članova Kongresa koje su demonstranti ugrožavali dok su ozvaničavali rezultate izbora. Među njima je bio i potpredsednik SAD Majk Pens, kao i pojedini, Trampu "neverni" republikanci. Meta je bila i predsedavajuća Predstavničkog doma, demokrata Nensi Pelosi.

Haos Novi snimak upada Trampovih pristalica u zgradu Kongresa, Foto AP

Paralelno, više od 120 bivših visokopozicioniranih republikanaca tvrdi da je veliki deo te stranke radikalizovan i da preti američkoj demokratiji. Oni smatraju da njihova stranka nije spremna da se suprotstavi Trampu, pa pregovaraju o formiranju nove partije desnog centra, ili frakcije unutar Republikanske stranke, na platformi "principijelnog konzervativizma".

SI NE OSTAJE DUŽAN BAJDENU

Pošto je američki predsednik Džo Bajden u prvom telefonskom razgovoru sa kineskim predsednikom preneo zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava Pekinga u Hongkongu, Sinđijangu i politike prema Tajvanu, Si Đinping je odgovorio da su to pitanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine. Na Bajdenovu poruku da je za SAD prioritet region Indo-Pacifika, Si je upozorio da bi intenziviranje sukoba vodilo u katastrofu.

O rascepu svedoči i izjava Trampovog portparola Džejsona Milera da su "ti gubitnici" napustili Republikansku stranku kada su glasali za izbor Bajdena. A koliko su strasti uzavrele pokazao je i gest američke TV stanice Foks njuz, koja je prekinula prenos izlaganja menadžera za impičment, demokratskog kongresmena Erika Svolvela, usred rečenice, dok je predstavljao snimke napada na Kapitol.

- Politička matematika se ne slaže, demokrate nemaju glasove, ali nastavljaju sa napadima - rekao je Džes Voters.

Foks je prekinuo emitovanje i vratio se na prikazivanje razgovora analitičara koji su čvrsto zastupali stavove protiv opoziva. Foks njuz je, inače, bila jedina od vodećih stanica u SAD koja nije prekinula Trampa kada je, posle glasanja, tvrdio da su izbori pokradeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja