OVO SU GLAVNI ZADACI RUSIJE NA BLISKOM ISTOKU: Moskva ima velike planove, diplomata otkrio po čemu se razlikuju od Zapada

Novosti online

10. 02. 2021. u 16:50

GLAVNI zadaci Rusije u regionu Bliskog istoka su deeskalacija i normalizacija situacije, kao i sprečavanje izbijanja novih vojnih kriza, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za Bliski istok i Severnu Afriku Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksej Skosirjev.

ОВО СУ ГЛАВНИ ЗАДАЦИ РУСИЈЕ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Москва има велике планове, дипломата открио по чему се разликују од Запада

Foto: Depositphotos

- Pre svega, ovo je sveobuhvatna i održiva deeskalacija i normalizacija situacije. Pri tome, Rusija polazi od potrebe da pomogne rešavanje svih sukoba na Bliskom istoku isključivo političkim i diplomatskim metodama putem inkluzivnog i konstruktivnog dijaloga bez diskriminacije pojedinih strana, a takođe pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija i uz uključivanje ključnih regionalnih organizacija, pre svega, Arapske lige i Organizacije islamske saradnje - objasnio je Skosirjev na platformi debatnog kluba „Valdaj“.

- Drugi zadatak je sprečavanje izbijanja novih opasnih vojnih kriza u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike. I treće, vidimo zadatak pretvaranja Bliskog istoka u region mira, dobrosusedstva i obostrane korisne saradnje - naglasio je on.

Diplomata je naveo da Rusija, za razliku od ostalih igrača, nema skrivene planove. Ali Moskva svakako ima svoje interese u regionu, dodao je on.

- Energično razvijamo višeznačnu saradnju sa državama regiona u raznim oblastima – političkoj, ekonomskoj, humanističkoj, vojno-tehničkoj saradnji itd. Ali pokušavamo to da radimo na principima razmatranja međusobnih interesa, poštovanja i poverenja - zaključio je Skosirjev.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024