JABUKA RAZDORA TURSKE I SAD: Da li je pronađeno rešenje za S-400?

Tanjug

09. 02. 2021. u 17:54

TURSKA bi mogla da koristi protivavionske raketne sisteme S-400 kupljene od Rusije po analogiji sa „kritskim modelom“, izjavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

ЈАБУКА РАЗДОРА ТУРСКЕ И САД: Да ли је пронађено решење за С-400?

Foto: EPA

Kipar je kupio ruske sisteme PVO S-300 još sredinom 90. godina prošlog veka. Međutim, zbog oštre reakcije Turske sistemi su u dogovoru sa Atinom razmešteni na grčkom ostrvu Krit, a zatim predati u vlasništvo Grčke.

„To oružje – S-300, nalazi se u arsenalu NATO sistema. Po ugledu na to kako se koristi u kritskom modelu – i mi ćemo takav predlog izneti na dnevni red pregovora. Sjedinjene Američke Države i mi možemo da nađemo rešenje problema sa S-400“, rekao je Akar novinarima, prenosi televizija „Haberturk“.

On je dodao da se u arsenalu mnogih zemalja koje su ranije bile u Varšavskom paktu, a zatim se pridružile NATO-u, i dalje nalazi oružje iz sovjetskog perioda.

Isporuke ruskih PVO sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula 2019. godine.

Vašington je zahtevao da Ankara odustane od dogovora i zauzvrat kupi američke sisteme „Patriot“, preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će uvesti sankcije u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija.

Ankara je odbila da učini ustupke i nastavila pregovore o dodatnoj seriji S-400. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi krajem januara trebalo da počnu pregovori sa Rusijom po pitanju isporuke drugog puka protivvazduhoplovnih sistema S-400. Kako je rekao, Turska po tom pitanju nema nameru da traži dozvolu od Sjedinjenih Američkih Država.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina