FRANCUSKI MINISTAR SE PELCOVAO "ASTRA-ZENEKOM": Ne zna se kako ova vakcina deluje na nove sojeve korone

FRANCUSKI ministar zdravlja Olivije Veran vakcinisao se juče u bolnici u Melenu protiv kovida 19, britansko-švedskom vakcinom "Astra-Zeneka".

ФРАНЦУСКИ МИНИСТАР СЕ ПЕЛЦОВАО АСТРА-ЗЕНЕКОМ: Не зна се како ова вакцина делује на нове сојеве короне

Ministar Veran i premijer Kasteks

Ovo cepivo rezervisano je za sada za građane starosti od 50 do 65 godina sa kormobiditetom i sve lekarske radnike, a ministar spada u ovu drugu katetoriju.

- Rekao sam da ću primiti vakcinu kada dođe moj red – poručio je ministar.

Upitan da prokomentariše istraživanje iz Johanesburga da je "Astra-Zeneka" efikasna samo 22 odsto protiv umerenih oblika južnoafričkog soja kovida, Veran je istakao da je ova vakcina uspešna za 99 odsto varijanti koje trenutno cirkulišu na evropskom tlu i pozvao sve lekare da se pelcuju.

Istraživanja oko efikasnosti "Astra-Zeneke" se, inače, nastavljaju. Ne zna se kako deluje na teške varijante kovida, ti rezultati se tek očekuju, ali u Francuskoj ističu da nije bilo smrtnih slučajeva kod onih koji su je primili. U pitanju su preliminarni rezultati. Za britanski soj se ovo cepivo pokazuje efikasnim.

U Francuskoj ističu da bi oni koji se cepe ovom vakcinom, možda morali za godinu dana ponovo da je prime, kada bude pojačana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna