PETINU PELCOVATI, PA POKLONITI: SZO predlaže Evropi da ne ide ka imunitetu krda

B.B.

05. 02. 2021. u 12:25

U ZEMLjAMA Evropske unije, prvu dozu vakcine protiv "Kovid-19" primilo je samo 2,5 odsto. od oko 741 milon stanovnika. Direktor Svetske zdravstvene organizacija za Evropu Hans Klug je za AFP izjavio da Evropa mora pojačati kampanju imunizacije .

ПЕТИНУ ПЕЛЦОВАТИ, ПА ПОКЛОНИТИ: СЗО предлаже Европи да не иде ка имунитету крда

Foto AP

- Moramo udružiti snage da bismo ubrzali vakcinaciju - rekao je Klug. - Konkurentske farmaceutske kompanije moraju ujediniti napore i značajno povećati proizvodne kapacitete, to je ono što je potrebno.

Kluge je predložio bogatijim državama da ne čekaju prelazak praga od 70 odsto vakcinisanih što je gornja granica za postizanje imuniteta krda već da, kada postignu 20 odsto pelcovanog stanovništva, podele vakcine siromašnijim državama. Petina onih koji su primili cepivo odnosi se na prioritetne kategorije - starije, zdravstvene radnike i građane.

- Moramo se pripremiti i za nove mutacije virusa pokazati solidarnost sa zemljama koje ne mogu nabaviti vakcine - poručio je prvi čovjek SZO za Evropu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)