DA LI ĆE USPETI? Mario Dragi - novi čovek za sastav italijanske Vlade

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

03. 02. 2021. u 20:03

POSLE jučerašnjeg objavljivanja o neuspešnom pokušaju da se formira nova Vlada, predsednik Italije Serđo Matarela najavio je novu ličnost visokog institucionalnog profila kao mandatara za sastav Vlade.

ДА ЛИ ЋЕ УСПЕТИ? Марио Драги - нови човек за састав италијанске Владе

Foto: EPA

Danas je to zaduženje prihvatio Mario Dragi, finansijski stručnjak visokog renomea, akademik, ekonomista, sa osmogodišnjom ulogom predsednika Evropske centralne banke.

Obraćajući se javnosti Dragi se zahvalio na ukazanom poverenju predsedniku u ovako teškoj situaciji u zemlji. On je naglasio da je svestan vanrednog stanja i neophodnosti traženja momentalnih odgovora koji treba da budu na visini ovakve situacije i da je sa tom nadom prihvatio ponuđenu ulogu.

Dragi je podsetio da Italija ima na raspolaganju izuzetne resurse iz EU i mogućnost „da se radi sa jednim veoma pažljivim pogledom na budućnost narednih generacija i na socijalno jedinstvo“. Prihvatajući takvu, ne laku ulogu, izrazio je nadu da e se doći do mogućeg jedinstva u ovoj situaciji.

- Cilj je da pobedimo pandemiju, da sprovedemo kampanju vakcinacije i izdignemo zemlju iz svih problema, u svakom pogledu. Imam poverenja da će moje sučeljavanje sa partijama, sa parlamentarnim grupama i sa socijalnim snagama doneti jedinstvo i rezultat da se dođe do jednog odgovornog stava - rekao je.

Dragi je, međutim, na kraju obraćanja, ipak imao odstupnicu. Rekao je da u putu i pokušaju sastavljanja nove Vlade i nakon konsultacija objaviti da će, ili ne, da prihvati mandat za predsednika Vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati