AMERIČKI VOJNI EKSPERT: SAD se moraju pripremiti za poraz u slučaju rata sa Rusijom

Novosti online

30. 01. 2021. u 20:05

U slučaju rata sa Rusijom, Sjedinjene Države moraju da se pripreme za najgori scenario, rekao je Brajan Klark, vojni stručnjak i stariji saradnik Instituta Hadson. Njegov članak je objavljen u časopisu Forbs.

АМЕРИЧКИ ВОЈНИ ЕКСПЕРТ: САД се морају припремити за пораз у случају рата са Русијом

Foto: Depositphotos

Uveren je da će se u slučaju rata protiv zemalja poput Rusije i Kine, one usredsrediti na naoružavanje i jačanje odbrambene sposobnosti vojne opreme. Stoga će tradicionalni američki principi ratovanja, tj. prilagodljivost i otpornost, nestati.

Klark izražava zabrinutost zbog nespremnosti sadašnjih američkih snaga da vode rat sa neregularnim oružjem.

- Prednost se daje dobro naoružanim i teško branjenim brodovima, avionima i vojnim formacijama, ali zbog visokih troškova ove snage nisu na raspolaganju u velikom broju - rekao je ekspert.

S tim u vezi, on je pozvao Pentagon da da prednost scenarijima gde su u prvom redu potraga za informacijama i donošenje odluka. Konkretno, preporučuje metode poput produžene blokade ili karantina teritorije Unije, kao i zabranu operacija na vodi i u vazduhu.

Vežbe takvog sukoba još uvek nisu široko zastupljeni u današnjoj američkoj vojsci, kaže se u članku. Stoga se čini da su ovi scenariji zaista najgori za Pentagon, smatra autor.

Klark veruje da će biti sramota izgubiti od Rusije i Kine zbog sitnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju