RUSI I TURCI RUKU POD RUKU: Otvoren vojni Centar za monitoring primirja u Nagorno-Karabahu

Novosti online

30. 01. 2021. u 15:43

U BLIZINI grada Kijamadinli u Azerbejdžanu otvoren je rusko-turski Centar za monitoring primirja u Nagorno-Karabahu, a na svečanosti njegovog puštanja u rad prisustvovali su i zvaničnici Rusije, Turske i Azerbejdžana.

РУСИ И ТУРЦИ РУКУ ПОД РУКУ: Отворен војни Центар за мониторинг примирја у Нагорно-Карабаху

Foto: EPA/Printscreen

Ovaj Centar otvoren je u skladu sa memorandumom koji su potpisali šefovi ministarstava odbrane Rusije i Turske još 11. novembra prošle godine.

Kako je predviđeno, u Centru će biti prisutno po 60 pripadnika oružanih snaga svake zemlje, a puštena je u rad i direktna veza sa organima vojne uprave.

Centar će se baviti prikupljanjem i obradom informacija o poštovanju režima prekida vatre u Nagorno-Karabahu, a kontrola će se obavljati putem bespilotnih letelica i drugih izvora.

Zamenik ministra odbrane Rusije Aleksandar Fomin je na ceremoniji otvaranja izjavio da će Centar za monitoring omogućiti da se u regionu uspostavi stabilni mir.

On je takođe pohvalio i doprinos Azerbejdžana u ovom projektu rekavši da je Baku, pod vođstvom predsednika Ilhama Alijeva, sproveo ogroman posao kada je reč o opremanju Centra.

Podsetimo, krajem septembra prošle godine u Nagorno-Karabahu su obnovljena borbena dejstva, koja su predstavljala nastavak dugogodišnjeg sukoba. Strane su nekoliko puta pokušale da zaključe primirje, ali je uspešan bio tek tripartitni sporazum postignut u noći 10. novembra.

Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela mrtvih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. U regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju