PRAVILA UN, A NE ZAKON JAČEG: Kineski predsednik otvorio ekonomski forum Davos, koji se prvi put odvija u virtuelnoj formi

V. N.

26. 01. 2021. u 22:55

GOVOROM kineskog predsednika Si Đinping, otvoren je ovogodišnji Svetski ekonomski forum, na istom, dobro poznatom mestu u švajcarskom Davosu, ali ovoga puta u virtuelnoj formi zbog pandemije kovida 19, bez okupljanja učesnika.

ПРАВИЛА УН, А НЕ ЗАКОН ЈАЧЕГ: Кинески председник отворио економски форум Давос, који се први пут одвија у виртуелној форми

Foto EPA

- U Kini verujemo da pravila predstavljaju osnovu vladinih mera. Tako Povelja UN predstavlja temelj međunarodne saradnje, a bez tih pravila ne bi bila moguća saradnja, već bi vladao zakon jačeg, što nije dobro - istakao je Si zalažući se za jačanje međunarodne vladavine prava, naglašavajući da međunarodni sistemi moraju da se oslanjaju na UN.

- Multilateralizam ne bi smeo da se koristi kao izgovor za nametanje interesa snažnijih - rekao je kineski lider. - Treba da se izjasnimo za saradnju i izbegnemo konfrontacije. Potrebna je konkurentnost. To moramo da posmatramo kao trku, a ne kao rvanje.

Si je kazao da svet aktuelno prolazi kroz period velikih promena, te je bitno da se sprovedu značajne transformacije.

- To je izazov našeg veka - poručio je predsednik Kine i naglasio da je neophodno da se uspostavi globalna privreda, u kojoj će se poštovati sporazumi.

Evropu će u Davosu predstavljati nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, a novi šef Bele kuće Džozef Bajden, za ovogodišnji forum u Davosu delegirao je imunologa Entonija Faučija, svog savetnika za pandemiju.

PUTINOVO OBRAĆANjE

PRVI put posle 2009. godine kada je bio na mestu premijera, Forumu će se obratiti ruski predsednik Vladimir Putin jer na prethodnim susretima nije učestvovao. Njegovo obraćanje je planirano za sredu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)