STROŽA PRAVILA ZA ULAZAK U NEMAČKU: Uvedena posebna kategorija zemalja u koju ulazi i Srbija

Tanjug

25. 01. 2021. u 14:38

ZA 20-tak zemalja sa povećanim brojem infekcija od nedelje važe stroža pravila za ulazak u Nemačku, a kontrola će se obavljati na nemačkim granicama i aerodromima, preneo je Dojče vele.

СТРОЖА ПРАВИЛА ЗА УЛАЗАК У НЕМАЧКУ: Уведена посебна категорија земаља у коју улази и Србија

Foto: AP

Da bi zaštitila Nemačku od uvoza novih slučajeva korone i mutacija virusa, savezna vlada u Berlinu je kao područja visokog rizika klasifikovala znatno više zemalja nego ranije.

Novina je lista zemalja u kojima je takozvana sedmodnevna incidencija veća od 200 novih infekcija na 100.000 stanovnika u poslednjih sedam dana.

Za sve putnike koji dolaze ili se vraćaju u Nemačku važi pravilo o obaveznoj registraciji na internetu pre ulaska u zemlju.

Prema navodima Instituta Robert Koh, u kategoriji zemalja sa visokom incidencijom više od 200 su od nedelje sledeće zemlje:

U Evropi - Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, teritorija Kosovo, Severna Makedonija, Slovenija, Albanija, Španija, Portugalija, Estonija, Letonija, Litvanija, Andora i Češka.

U Africi i na Bliskom Istoku - Egipat, Iran, Izrael, Liban i Ujedinjeni Arapski Emirati.

U Južnoj i Severnoj Americi - Panama, Kolumbija, Bolivija, Meksiko i SAD.

U kategoriju područja u kojima su se pojavile vrlo zarazne mutacije korona virusa za sada spadaju: Velika Britanija, Irska, Severna Irska, Južnoafrička Republika i Brazil.

Za putnike iz ovih zemalja, iz obe navedene kategorije važi pravilo - ulazak u Nemačku je dozvoljen samo uz negativan test - koji ne sme biti stariji od 48 sati.

Putnici iz rizičnih područja, zemalja ili regiona sa incidencijom iznad 50 moraju se testirati na koronu najkasnije 48 sati - nakon ulaska u Nemačku.

Prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke, testovi se sistematski proveravaju na aerodromima i morskim lukama.

U pograničnim područjima sa drugim zemljama EU-a i Švajcarskom, putnici se proveravaju nasumično.

U načelu, svi putnici koji ulaze ili se vraćaju u Nemačku i koji su boravili u nekom rizičnom području u poslednjih 10 dana pre ulaska/povratka, moraju u 10-dnevni karantin.

Karantin se može skratiti tek nakon pet dana - ali samo ako se uradi drugi test i on bude negativan.

Pravila o karantinu su u nadležnosti saveznih pokrajina i stoga se mogu razlikovati.

Od karantina su u načelu izuzeta poslovna putovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZVER RUSKE MORNARICE: Cirkon lansiran iz Barencovog mora - pao na udaljenost od 1.000 kilometara (VIDEO)