DEMOKRATE TRAŽE JOŠ VEĆU CENZURU: Od Fejsbuka i Tvitera zahtevaju "da promene algoritme, da ne truju mozak Amerikanaca"

Novosti online

22. 01. 2021. u 17:50

ДЕМОКРАТЕ ТРАЖЕ ЈОШ ВЕЋУ ЦЕНЗУРУ: Од Фејсбука и Твитера захтевају да промене алгоритме, да не трују мозак Американаца

Foto: EPA

DEMOKRATE u američkom Kongresu pozvale su popularne društvene mreže da uklone sve algoritme i preporuke koje podstiču ekstremizam i podrivaju „objektivnu stvarnost“.

Poslanici Ana Ešu i Tom Malinovski poslali su pisma izvršnom direktoru Fejsbuka Marku Zakerbergu i izvršnom direktoru Tvitera DŽeku Dorsiju u kojima zahtevaju te promene. 

Slična pisma poslata su i izvršnim direktorima Gugla i Jutjuba. 

- Godinama su kompanije u čijem su vlasništvu društvene mreže dozvoljavale da se štetne dezinformacije šire putem njihovih platformi i truju umove američkog naroda - objavila je Epu na Tviteru.

Političari tvrde da društvene mreže dopuštaju sadržaj koji pojačava postojeće političke pristranosti, posebno onih ukorenjenih u besu i strahu. Dodaju i da algoritmi koje koriste ove kompanije podrivaju zajednički doživljaj objektivne stvarnosti i olakšavaju veze između ekstremističkih korisnika, što dovodi do nasilja u stvarnom životu, poput nereda u američkom Kongresu, 6. januara.

Tviter je pozvan da odmah izvrši trajne promene kako bi ograničio širenje dezinformacija i drugih oblika štetnog sadržaja. Od Fejsbuka i Jutjuba je zatraženo da usavrše svoje sisteme preporuka kako ne bi promovisali opasne teorije zavere među korisnicima. 

Demokrate i mnogi drugu su u medijima optužili bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da je podstakao svoje pristalice da upadnu u Kongres u nadi da će poništiti rezultate predsedničkih izbora 2020. godine.

Vodeće društvene mreže, uključujući Fejsbuk i Tviter, odmah su zabranile naloge Trampa i pojedinih njegovih pristalica.

Trampovi kritičari insistirali su da je takvo ograničavanje neophodno kako bi se sprečilo nasilje i širenje laži, dok su konzervativci takvu politiku velikih kompanija nazvali orvelovskom i tvrdili da predstavlja političku cenzuru.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

11111112

22.01.2021. 18:03

Треба подржати све те демократске иницијативе. Све док писани језик не сведу на емотиконе.