NOŠENJE MASKI JE PATRIOTSKI ČIN: Bajden nije gubio vreme, već danas potpisao više uredbi za borbu protiv korone (FOTO)

Tanjug

22. 01. 2021. u 00:40

НОШЕЊЕ МАСКИ ЈЕ ПАТРИОТСКИ ЧИН: Бајден није губио време, већ данас потписао више уредби за борбу против короне (ФОТО)

Foto: EPA

AMERIČKI predsednik DŽozef Bajden potpisao je danas više izvršnih uredbi za unapređenje borbe protiv korona virusa.

Među odlukama su ubrzanje vakcinacije i uvođenje hitne promene zakona koja će omogućiti pojačanu proizvodnju maski i lekova za lečenje kovida-19.

Takođe se uspostavlja Nacionalni odbor za testiranje kako bi se povećao broj testiranih građana, kao i Radna grupa za zdravstvenu ravnopravnost, koja bi trebalo da obezbedi „pravedan“ odgovor na pandemiju, prenose američki mediji.

- Do sada nismo mogli da se oslonimo na saveznu vladu, ona nije delovala hitno, sa fokusom i koordinacijom koja nam je potrebna za borbu protiv pandemije, a onda smo platili cenu - rekao je Bajden i dodao da je Amerika poslednjih nedelja zabeležila između 3.000 i 4.000 umrlih svakog dana.

On je ponovio da će situacija biti mnogo gora pre nego što se poboljša.

- Prema podacima, 20 odsto smrtnih slučajeva širom sveta je u SAD, iako naša zemlja čini samo četiri odsto svetske populacije - rekao je.

Američka uprava za zaštitu na radu objaviće smernice za zaštitu od infekcije koronavirusom i nadgledaće njihovu primenu.

Pored već najavljenog pravila o obaveznom nošenju maski i održavanju distance u vladinim zgradama, maske postaju obavezne na aerodromima i na mnogim vazdušnim i železničkim rutama.

Putnici koji ulaze u SAD moraće da imaju negativan test pre putovanja, a po dolasku će morati u izolaciju.

Bajden je rekao da je dosadašnja distribucija vakcine "bila tužan neuspeh" i najavio plan od 100 miliona doza u prvih sto dana na vlasti kao "jedan od najvećih operativnih izazova koje je nacija ikada preduzela".

Centri za vakcinaciju biće otvoreni na stadionima i društvenim centrima, a snažnija finansijska podrška biće pružena lokalnim kancelarijama za borbu protiv pandemije.

Cilj nove administracije je da u narednih sto dana ponovo otvori većinu škola, a Bajden je naložio izdavanje smernica za bezbedan povratak dece u škole i vrtiće.

Takođe se aktivira zakon o proizvodnji kako bi se ubrzala proizvodnja zaštitne opreme i zaliha potrebnih za proizvodnju vakcina.

U svom govoru, Bajden je apelovao na Amerikance da sledećih 99 dana nose maske.

- Nošenje maski postalo je nažalost stranačko pitanje, ali to je patriotski čin - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)