KO JE POBEDNIK - SU-57 ili F-35? Evo šta o tome kaže poznati američki novinar (VIDEO)

Novosti online

21. 01. 2021. u 11:14

AMERIČKI list „Nešenal interest“ uporedio je kakve bi šanse imali lovci pete generacije Su-57 i F-35 u vazdušnom duelu nakon što je Heroj Rusije, probni pilot Magomed Tolbojev izneo stav da bi Su-57 uspeo da pobedi F-35 u vazdušnoj borbi jedan na jedan zahvaljujući svojim manevarskim sposobnostima.

КО ЈЕ ПОБЕДНИК - СУ-57 или Ф-35? Ево шта о томе каже познати амерички новинар (ВИДЕО)

Foto: EPA

Prema rečima autora članka, novinara Marka Episkoposa, sukob dve borbene letelice hipotetički gledano može da se dogodi u uslovima široke upotrebe sistema protivraketne odbrane, napredne radarske opreme i značajnog broja pomoćnih aviona. On smatra da vazdušni duel dva aviona gotovo da nema veze sa stvarnoću ratovanja u 21. veku.

Episkopos piše da bi u ostalim ravnopravnim uslovima pilot F-35 učinio sve što je u njegovoj moći da uopšte ne započne borbu sa Su-57.

Kako je objasnio, ruska borbena letelica je modernizovani lovac za postizanje nadmoći u vazduhu, sa odgovarajućim tehničkim performansama, dok je u isto vreme američki avion prvenstveno udarni lovac koji se probija u vazdušni prostor neprijatelja da bi uništio vitalno važne objekte ili infrastrukturu.

- Sva je prilika da bi F-15, našavši se u toj izmišljenoj, hipotetičkoj situaciji vazdušnog dvoboja, iskoristio svoju prednost u nekim stelt-funkcijama kako bi pokušao da pobegne od Su-57 koji mu se približava - ističe novinar.

Prema mišljenju autora, krajnje su male šase za vazdušnu bitku „jedan na jedan“ između Su-57 i F-35.

Razlog za to je, kako kaže, ne samo činjenica da to ne odgovara realnosti savremenog ratovanja, već i zato što bi takav scenario podrazumevao „katastrofalnu i, na sreću, izmišljenu perspektivu velikog rata između NATO-a i Rusije“.

Podsetimo, u sredu je Tolbojev rekao da će „Su-57 lako ubiti F-35, ako se sretnu jedan na jedan“.

- F-35 ne zna da manevriše, on nema te sposobnosti, ali zato ima elektronsku snagu - rekao je on, istakavši da je protivnik „svakakve elektronike“, jer kvar u njenom radu mogu izazvati čak i solarne baklje.

Ruski višenamenski lovac Su-57 je avion pete generacije, stvoren uz pomoć stelt tehnologija. Lovac Su-57 je univerzalna letelica, koja sa jednakim uspehom može da rešava i zadatke sticanja nadmoći u vazduhu, kao i zadatke presretanja meta male veličine uz gađanje kopnenih ciljeva.

Avion ima sve karakteristike pete generacije — smanjenu radarsku vidljivost, sveobuhvatan pregled radarskog sistema, mogućnost integracije u jedinstveni informativni prostor operacije vazduh-zemlja, super-manevrisanje, kao i „pametnu“ pilotsku kabinu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina