MUSLIMANSKA ZADRŠKA NA POVELJU: Francuski muslimani odbacili politički islam, ali tri frakcije protiv dokumenta

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

20. 01. 2021. u 23:47

PREDSTAVNICI francuskih muslimana usvojili su "Povelju o principima", kojom se, između ostalog, odbacuju "politički islam" i "strano mešanje", a postavljaju se i osnove za formiranje "Nacionalnog saveta imama".

МУСЛИМАНСКА ЗАДРШКА НА ПОВЕЉУ: Француски муслимани одбацили политички ислам, али три фракције против документа

Foto AP

Tri federacije su, međutim, izrazile rezerve tražeći modifikacije usvojenog teksta, i zasada nisu stavile potpis, što dovodi u pitanje snagu dokumenta koji bi trebalo da otvori vrata opsežnom restrukturiranju druge po brojnosti religije u Francuskoj.

Predsednik Francuskog saveta muslimanske veropispovesti Mohamed Musaui je ocenio da se radi o "istorijskom koraku". I francuski predsednik Emanuel Makron je poručio da Povelja predstavlja jasan i precizan angažman u korist Republike. Makron je u Jelisejskoj palati povodom usvajanja Povelje primio predstavnike Francuskog saveta muslimanske veroispovesti koji okuplja devet federacija, između kojih je bilo iscrpnih diskusija.

Kritičari ističu i da Povelja nije uzela u ozbir različitu lokalnu realnost i karakteristike. Pitanje je i kako će se primenjivati u praksi.

Istovremeno, poslanici francuske skupštine su započeli debatu po odborima o predlogu zakona protiv separatizma. Na ovaj način francuske vlasti žele da spreče dalje širenje radikalnih islamskih ideja na svom tlu. Sve se ubrzalo posle svirepog ubistva profesora Samjuela Patija, kome je odrubljena glava, i atentata u Nici.

- Suštinsko pitanje je zašto Francuska 2021. raspravlja o tome da devojčice nose veo. To je zbog toga što su poslednjih 40 godina levica i progresisti u širem smislu ohrabrili dolazak miliona muslimana na naše tlo i sada se suočavaju s posledicama - poručila je Marion Marešal le Pen, profesor, bivši narodni poslanik.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!