NAVALJNI U ZATVORSKOM KARANTINU: Pristalice se pripremaju za organizaciju protesta i izlazak na ulice

Branko Vlahović

19. 01. 2021. u 12:55

RUSKI opozicioner Aleksej Navaljni koji je u ponedeljak osuđen na 30 dana zatvora prebačen je u moskovski istražni zatvor ,,Matroska tišina,,. On će provesti sam 14 dana u zatvorskom karantinu u velikoj ćeliji koja je inače predviđena za tri zatvorenika.

НАВАЉНИ У ЗАТВОРСКОМ КАРАНТИНУ: Присталице се припремају за организацију протеста и излазак на улице

Foto: Printskrin

Navodno da takav karantinski status imaju svi zatvorenici koji dođu iz inostranstva.

Navaljni će imati u ćeliji televizor, toplu vodu, frižider, električni čajnik...Upućeni kažu da je on dobio čistu posteljinu, sapun, pribor za brijanje, četkicu za zube i pastu, kao i toaletni papir.

-Navaljni može da zakaže da mu rodbina donese hranu kao i da kupi šta hoće u zatvorskoj prodavnici, objasnio je sekretar Društvene nadzorne komisije Moskve Aleksej Meljnikov. On tvrdi da je Navaljni kazao da nema nikakvih primedbi na odnos zatvorskog osoblja prema njemu.

Posle 30 dana boravka u istražnom zatvoru sud treba da donese konačnu presudu o sudbini Navaljnog koji je za vreme boravka u Nemačkoj narušio pravila uslovne kazne. On se po izlasku iz bolnice nije javljao i nije saopštio mesto boravka ruskoj Federalnoj službi za izvršenje kazni. Navaljnom preti zatvor od tri godine.

Hapšenje se dogodilo u nedelju na aerodromu ,,Šeremetjevo,, na pasoškoj kontroli posle povratka u Moskvu iz Berlina.

Pristalice Navaljnog se pripremaju da 23 januara organizuju protest i izađu na ulice. Njihova parola je ,,Sloboda Navaljnome,,. On je pozvao pristalice da se ne plaše i izađu na proteste. U štabovima Navaljnog po regionima veruju da one mogu da objedine opoziciju bez obzira na razlike u političkim stavovima. Oni objašnjavaju da svi koji su protiv Putina trebaju da se ujedine jer su automatski za oslobađanja političkih zatvorenika i slobodu Alekseju Navaljnom.

Lider partije ,,Jabloko,, Nikolaj Ribakov je izjavio da je hapšenje Navaljnog nedopustiv način političke borbe. A lider ,,Levog fronta,, Sergej Udaljcov ističe da ne deli političke stavove Navaljnog i nije za njegovu prozapadnu liberalnu politiku ali je protiv represija. Ali sve partije koje podržavaju Navaljnog zajedno nemaju veliki broj pristalica i nemaju svoje predstavnike u Dumi (parlamentu).

Hoće li se do jeseni kada su u Rusiji parlamentarni izbori povećati broj pristalica Navaljnog zavisi pre svega od ekonomske situacije u zemlji. Ako ne bude rastao broj nezaposlenih i sačuva se životni standard građana male su šanse da Navaljni i njegovi istomišljenici uđu u parlament. Glavni problem je što se on oslanja na podršku Zapada i zalaže za uvođenje sankcija Rusiji pa ga zbog toga veliki broj građana smatra zapadnim plaćenikom.Čovek sa takvom političkom etiketom nema šansi za značajniji uspeh na izborima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina