ADVOKAT PREUZIMA CDU: Vladajuća nemačka partija Hrišćansko-demokratska unija bira naslednika Angele Merke

N.S.

15. 01. 2021. u 07:10

NEMAČKA vladajuća Hrišćansko-demokratska unija (CDU) bira ovog vikenda novog lidera, a za mesto šefa ove najjače partije i mogućeg naslednika Angele Merkel, koja vodi Nemačku 16 godina na kancelarskoj funkciji, bore se Armin Lašet (59), Fridrih Merc (65) i Norbert Retgen (55).

АДВОКАТ ПРЕУЗИМА ЦДУ: Владајућа немачка партија Хришћанско-демократска унија бира наследника Ангеле Мерке

Foto EPA

To su tri muškarca, tri pravnika, tri katolika, tri političara koja potiču iz nemačke pokrajine Severna Rajna-Vestfalija. Na izborima za Bundestag u oktobru 1994. sva trojica su postala istovremeno članovi nemačkog parlamenta.

Retgen je tada imao 29 godina, Lašet 33, Merc nešto manje od 39. Sva trojica su studirala u Bonu. Merc je bio u Evropskom parlamentu od 1989. do 1994. godine gde je stekao prva parlamentarna iskustva.

Lašet, Merc i Retgen počeli su kao poslanici iz zadnjih redova u plenumu. Ali, to se ubrzo promenilo. Stari članovi Bundestaga prisećaju se kako su prvi govori njih trojice privukli veliku pažnju. Oni nisu samo čitali pripremljene govore, već su sigurni u sebe i ono što govore, dopuštali spontana pitanja.

Angela Merkel, Foto AP

Ipak, iza kulisa Bundestaga, mlađi Lašet i Retgen i nešto stariji Merc kretali su se - u različitim pravcima.

Dvojica od ove trojke poslanika CDU, Lašet i Retgen, krenula su modernim kursom i ubrzo je počeo njihov politički flert sa političkim vrhom partije Zelenih.

Merc je ostao po strani, konzervativniji u svojim stavovima od svojih kolega koji su bili bliskiji sa tadašnjim kancelarom Helmutom Kolom.

STRANKA OD POVERENjA

NEMAČKA ekonomija je imala prošle godine pad od pet odsto, ponajviše izazvan pandemijom i restrikcijama koje su nametnute u brojnim oblastima. I pored pada, ekonomisti smatraju da je najveća evropska ekonomija dobro prošla u poređenju sa drugima i da su negativne posledice minimalne. To izgleda misle i "obični građani" jer vladajući CDU trenutno ima 15 odsto prednosti nad najbližim političkim suparnicima.

Ovog vikenda, tokom izbora za novog šefa CDU, nekadašnje kolege Merc, Lašet i Retgen, ulaze u borbu za naslednika kancelarke Angele Merkel na nivou stranke, ali će 28. septembra neko od njih predvoditi CDU na saveznim izborima. Na njima će najjača evropska ekonomija dobiti novog kacelara posle 16 godina vlasti Angele Merkel.

Merc, advokat sa milionskim bankovnim računom, je prema raspoloženju unutar stranke, najveći favorit da preuzme kormilo partije. Njegov konzervatizam u odnosu na ostala dva kandidata biće mu prednost kod starijih članova CDU. Glasanje će se obaviti elektronskim putem jer će i ceo kongres biti onlajn. Izbor će izvršiti 1.001 delegat iz lokalnih, regionalnih i državnih odbora.

Izbori za novog lidera stranke rezultat je odluke Anegret Kramp-Karenbauer, inače osobe koju je Merkelova protežirala za lidera CDU, da podnese ostavku februara 2020. i povuče se sa čela najmoćnije nemačke partije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)