ĆERKA BIVŠEG IRANSKOG PREDSEDNIKA OCRNILA SULEJMANIJA: "Iranska intervencija u Siriji odvela u smrt 500.000 ljudi"

Novosti online

11. 01. 2021. u 14:42

FAIZA Rafsandžani, ćerka pokojnog iranskog predsednika Akbara Hašemija Rafsandžanija, rekla je da je "iranska intervencija u Siriji odvela u smrt 500.000 ljudi", napominjući da se njen otac protivio učešću Irana u ratu u Siriji.

ЋЕРКА БИВШЕГ ИРАНСКОГ ПРЕДСЕДНИКА ОЦРНИЛА СУЛЕЈМАНИЈА: Иранска интервенција у Сирији одвела у смрт 500.000 људи

Foto: Printskrin

Rafsandžani je rekla da se njen otac, koji je bio na čelu Saveta za ekspeditivnost (nakon završetka predsedničkog mandata), protivio učešću Irana u ratu u Siriji i obavestila bivšeg komandanta snaga "Kuds" IRGC-a, general-majora Kasema Sulejmanija, od početka krize u Siriji.

- Sulejmani se savetovao sa mojim ocem pre nego što je otišao u Siriju, a otac mu je rekao da ne ide - rekla je Rafsandžani u intervjuu za "Ensaf njuz".

- Na godišnjicu Sulejmanijevog ubistva ne čujemo da neko govori o tome šta je uradio, ali moj otac je bio inteligentan i dalekovid, i savetovao ga je da ne ide i bio je u pravu.

- Šta su proizvele Sulejmanijeve akcije i naša politika otpora? Šta su za nas postigli na polju ekonomije, sloboda i spoljne politike? - pita se ona.

Rafsandžani je kritikovala iransku politiku u regionu, rekavši da je to "dovelo do toga da smo izgubili prijatelje, a naša spoljna politika postala je slična unutrašnjoj, jer su se pristalice pretvarale u kritičare, a onda su se kritičari menjali u protivnike".

Njen brat, Mohsen Hašemi Rafsandžani, koji je predsednik Teheranskog saveta, zatražio je izvinjenje od sestre, istovremeno navodeći da "Tramp nije ništa uradio osim nametanja sankcija, atentata i uvreda protiv Irana. Izvinite se za ono što ste napisali i ne diskreditujte svog oca".

Njene kritike na račun Kasema Sulejmanija izazvale su gnev na Tviteru, kako je rekao aktivista Ibrahim Sultanijan, "Faiza Rafsandžani treba da bude prodata ISIS-u, kako bi shvatila veliko dostignuće koje je Sulejmani postigao".

Faiza Hašemi Rafsandžani, bivša reformistička i parlamentarna ličnost, osuđena je 2011. na šest meseci uslovne zatvorske kazne i zabranjeno joj je pet godina bavljenja političkim, kulturnim i novinarskim aktivnostima, nakon što je optužena za propagandne aktivnosti protiv vlade.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku