POSLE TELA I DELOVA AVIONA NAĐENE I DVE CRNE KUTIJE: Novi detalji stravičnog pada aviona u Indoneziji

Tanjug

10. 01. 2021. u 12:29

ПОСЛЕ ТЕЛА И ДЕЛОВА АВИОНА НАЂЕНЕ И ДВЕ ЦРНЕ КУТИЈЕ: Нови детаљи стравичног пада авиона у Индонезији

Foto: Tanjug/AP Photo

DVE crne kutije Boinga indonežanske avio-kompanije koji se srušio u more blizu glavnog grada DŽakarte sa 62 ljudi su lokalizovane.

Informaciju je objavio danas bezbednosni odbor indonežanskog ministarstva saobraćaja.

- Lokalizovali smo položaj obe crne kutije - rekao je šef bezbednosnog odbora koji je deo tog ministarstva, Serdžanto DŽahdžanto.

- Ronioci će početi da ih traže i nadamo se da neće dugo trebati da se izvuku - rekao je on.

Ranije su spasioci izvukli delove pojedinih tela, odeće i parčiće metala sa površine vode. Ribari su još juče pronašli delove aviona koji su plutali na moru i poslali ih na ispitivanje.

Prelomni trenutak u potrazi za avionom kompanije Srividžaja na letu 182 bio je kada je sonar sa vojnog broda detektovao signal lokatora aviona na mestu za koje se i ranije sumnjalo da je poprište nesreće.

Ipak, još uvek se ništa ne zna o uzrocima pada aviona koji, po svemu sudeći nije preživeo niko od putnika i članova posade, prenosi AP.

"Želim da u ime svih građana Indonezije izrazim duboko saučešće povodom ove tragedije. Molimo se da pronađemo nekog preživelog", izjavio je predsednik Indonezije DŽoko Vidodo.

O nesreći su prvi dojavili ribari koji su lovili u vodama Javanskog mora i koji su juče oko 14.30 prvo čuli eksploziju, a potom i ugledali veliki vodeni stub i talas koji se krentao ka njima.

- Mislili smo da je bomba, ili cunami zbog velikog stuba vode koji se izdigao iznad površine mora. Bili smo šokirani kada smo kasnije videli delove razbijenog aviona - izjavio je jedan od ribara.

U avionu je bilo 62 ljudi, među njima sedmoro dece i tri bebe.

Vlasti su odmah otvorile dva krizna centra, jedan na aerodromu u DŽakarti i jedan u luci, a predsednik avio kompanije Srividžaja izjavio je da je avion, star 26 godina, bio tehnički ispravan, kao i da je let kasnio zbog loših vremenskih uslova, a ne zbog problema sa ispravnošću letelice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)