SAMO 38 ODSTO FRANCUZA ŽELI DA PRIMI VAKCINU: Poražavajući rezultati istraživanja, ministar poručio - verujte u nauku!

FRANCUZI pokušavaju da reše dva suštinska problema u vezi s vakcinacijom protiv korona virusa koju vlasti vide kao ključnu u borbi protiv epidemije. To su pridobijanje što veće saglasnosti građana i ispravljanje sporosti u početku kampanje vakcinisanja.

САМО 38 ОДСТО ФРАНЦУЗА ЖЕЛИ ДА ПРИМИ ВАКЦИНУ: Поражавајући резултати истраживања, министар поручио - верујте у науку!

Foto AP

Prema najnovijem ispitivanju javnog mnjenja, svega 38 odsto građana želi da primi vakcinu, 17 odsto je neodlučno, a 45 odsto se protivi.

- Vakcina je sigurna, neželjeni efekti su ekstremno retki – poručio je u četvrtak ministar zdravlja Olivije Veran, istakavši da su dosadašnje studije pokazale 1 neželjeni slučaj na 100.000 vakcinisanih, i to uglavnom alergijskog porekla, kod onih koji već imaju teške oblike drugih alergija.

Vlasti, međutim, za sada ne daju lični primer da treba primiti vakcinu. I premijer Žan Kasteks i ministar Veran, koji su u četvrtak uveče učestvovali na zajedničkoj konferenciji za štampu, ponovili su da će biti cepljeni kada njihovo godište bude na rasporedu i da ne žele da ih optuže da idu preko reda, što je objašnjenje koje mnoge građane ne zadovoljava i samo produbljuje skeptičnost oko vakcine.

Onima koji sumnjaju da su farmaceutske kuće skopile posebne oslobađajuće kaluzule, Veran je poručio da laboratorije imaju istu odgovornost za vakinu protiv kovida, kao i za bilo koji drugi lek.

- Nema razloga da u Pasterovoj zemlji malodušnost odnese prevagu – istakao je ministar i pozvao građane Francuske da "veruju u nauku".

Javnost istovremeno kritikuje vlast za sporost u vakcinisanju, uz zaključak da bi ovim ritmom samo milion ljudi bilo vakcinisano do juna. Do sada je, zvanično, u pet poslednjih dana, vakcinisano 45.000 osoba, uz svakodnevno ubrzanje. Samo juče je cepljeno oko 27.000 ljudi. Namera je da se do kraja ovog meseca vakciniše milion, uz kasnije pristizanje milion doza nedeljeno od marta.

Donekle je promenjena i strategija, tako da će sve osobe starije od 75 godina moći da se vakcinišu od 18. januara. Takođe, u staračkim domovima će se ubrzati i procedura saglasnosti. Ne traži se u pismenoj formi, već je dovljoljan i usmeni pristanak, posle upoznavanja s eventualnim rizicima. Istovremeno, na sajtu ministarstva zdravlja svi već sada, bez obzira na godine, mogu da se prijave i sačekaju svoj red.

ANTERFILE: TRUDNI U SEDAMDESET PETOJ?

JEDAN od razloga sporog početka kampanje vakcnisanja je i komplikovana francuska birokratija, a ima i dosta nelogičnosti, pa i burlesknih situacija. Tako, ovih dana, osobe starije od 75 godina, treba da, uz pitanja da li su bile bolesne od kovida poslednja tri meseca, da li su vakcinisane protiv gripa, da li pate od teške alergije, da li primaju drugu terapiju i imaju li temperaturu i simptome, moraju da odgovore i da li su u drugom stanju! Ministar Veran je odgovorio da je to zbog toga što su obrasci za utvrđivanje rizičnosti u vezi s primanjem vakcine isti za sve kategorije stanovništva.

Takođe, u dogovoru sa zdravstvenim vlastima, revakcinacija će se vršiti posle 6 nedelja, a ne posle tri, što ostavlja mogućnost cepljenja više ljudi, u očekivanju novih doza.

Gostujući sinoć na jednom informativnom TV kanalu, ministar Olivije Veran je odlučno opovrgao optužbe da kampanja vakcinisanja kasni zbog navodnog čekanja da domaći "Sanofi" proizvede svoje cepivo, što se očekuje tek krajem ove godine. Ministar je istovremeno još jednom istakao značaj francuskih naučnika u svetu i domaće farmaceutske industrije, ističući da "ne mogu u svemu da budu prvi".

Imajući u vidu da se dnevno u Francuskoj trenutno zarazi između 15 i 20 hiljada ljudi, kulturne ustanove i sale za vežbanje ostaće i dalje zatvorene, najmaće do kraja meseca, saopštio je premijer Kasteks. Takođe, restorani, kafei i barovi, koji ne rade još od kraja oktobra, neće biti otvoreni 20. januara, kako je to prvobitno bilo planirano, već najranije sredinom februara.

Razmatra se i pomeranje unapred policijskog časa, već od 18 sati (do 6 ujutro) u još 10 regiona u zemlji. Premijer Kasteks je najavio da ne isključuje mogućnost dodatnih mera, u slučaju potrebe. Mnogi u tome vide indirektnu najavu eventualnog novog opšteg karantina.

Francusku istovremeno brine i "britanski virus". Na pomenutoj konferenciji za medije je saopšteno da je ova varijanta 40 do 70 odsto više zarazna, dok su teži oblici brojniji. U Francuskoj je do sada zvanično registrovano 19 slučajeva novog soja, u dva klastera, od kojih se jedan nalazi u južnom pariskom predgrađu, a drugi u Bretanji, ali se sumnja da ih ima više. Granica sa Velikom Britanijom ostaje zatvorena do daljnjeg.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili