KORONA "KOČI" NORMALAN RAD: Šest i više meseci smanjene radne sposobnosti

B.B.

07. 01. 2021. u 14:35

KORONA virus u mnogim slučajevima onemogućava normalan rad i duže od pola godina. Istraživanje, koje prenosi "Gardijan", pokazalao je da pacijenti, koji su se lečili od "Kovida-19", ni šest meseci posle infekcije, nisu bili u stanju da rade istim kapacitetom kao ranije.

КОРОНА КОЧИ НОРМАЛАН РАД:  Шест и више месеци смањене радне способности

Foto: EPA

U jednoj od najvećih studija do sada anketirane su 3.762 osobe, starosti od 18 do 80 godina. Ispitanici su prijavili 205 simptoma posle infekcije, a u proseku, su imali probleme u devet organa u telu.

Iako se u početku smatralo da je reč, uglavnom, o respiratornoj bolesti, od koje će se većina oporaviti u roku od dve ili tri nedelje, kako se u pandemiji povećavao broj obolelih, javljali su se različiti simptomi u gotovo svim organima - od srca do mozga. Analiza je bila ograničena na ispitanike koji su koronu imali duže od 28 dana i čiji su se simptomi pojavili pre juna prošle godine, tako je praćenje simptoma trajalo, u proseku, tokom šest meseci.

Oko 65 odsto ispitanika prijavilo je da su simptomi potrajali najmanje šest meseci. Najčešći koji ih su ih mučili i duže od pola godine su umor, malaksalost nakon napora, kognitivna disfunkcija ("moždana magla"), neurološki problemi, glavobolje, problemi sa pamćenjem, nesanica, bolovi u mišićima, lupanje srca, otežano disanje, vrtoglavica, problemi sa ravnotežom i govorni problemi.

Skoro 86 odsto ispitanika je imalo recidive, najčešće izazvane fizičkom aktivnošću, stresom, vežbanjem i mentalnom aktivnošcu. Memorija i kognitivna disfunkcija, koje je iskusilo više od 85 odsto ispitanika, bili su najrasprostranjeniji i najtrajniji neurološki simptomi. Oni su bili česti u svim uzrastima i imali su značajan uticaj na radnu sposobnost ispitanika, utvrdili su autori.

Oko 45 odsto ispitanika izjavilo je da im je potreban smanjen raspored rada u poređenju sa periodom pred bolest, dok otprilike 22 odsto nije radilo u vreme ankete zbog zdravstvenih uslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024