AMERIKA POZIVA RUSIJU: Naterajte Siriju da prizna da je upotrebila hemijsko oružje - Odgovor jednostavan "Ozbiljno boluju od politizacije"

Novosti onlajn

05. 01. 2021. u 22:46

ZAMENIK stalnog predstavnika SAD pri Ujedinjenim Nacijama Ričard Mils pozvao je Rusiju i „druge zaštitnike režima predsednika Sirije Bašara Asada“ da podstaknu Damask da prizna da je upotrebila hemijsko oružje.

АМЕРИКА ПОЗИВА РУСИЈУ: Натерајте Сирију да призна да је употребила хемијско оружје - Одговор једноставан Озбиљно болују од политизације

Foto: EPA

- Smatramo da je Savet bezbednosti odgovoran za to da one koji koriste hemijsko oružje snose ozbiljne posledice. Ne možemo ćutati i ne možemo da dopustimo da upotreba hemijskog oružja postane prihvatljiva ili normalna - rekao je Mils.

On je istakao da SAD pozdravljaju „objektivan, profesionalni pristup koji pokazuje Tehnički sekretarijat Organizacije za zabranu hemijskog oružja, pristup koji zaslužuje poverenje“.

- Pozivamo Rusiju i druge zaštitnike Asadovog režima da podstaknu Siriju da kaže istinu o upotrebi hemijskog oružja i o njenim trenutnim zalihama hemijskog oružja - poručio je Mils.

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Un Dmitrij Poljanski je, sa svoje strane, ukazao na dvostruke standarde, koje tehnički sekretarijat OZHO pokazuje kada je reč o Siriji. Takođe je istakao da se OZHO pretvara u „instrument političkih manipulacija i kažnjavanja nepodobnih“.

Diplomata je pozvao da se „leči“ Organizacija za zabranu hemijskog oružja „koja ozbiljno boluje od politizacije“.

Dan ranije je održan sastanak Saveta bezbednosti UN, a tema je bila sirijski „hemijski dosije“. Niz zapadnih zemalja, među kojima i SAD, ponovo su optužile Damask za upotrebu hemijskog oružja protiv civila.

Zapad je ranije optužio Damask za hemijski napad na sirijski grad Duma u ​​Istočnoj Guti i zapretio vojnim udarima. Kao dokaz hemijskog napada, organizacija „Beli šlemovi“ koristila je snimke na kojima se vide stanovnici Dume, uključujući decu, koje lekari navodno pokušavaju da spasu od dejstva toksičnih supstanci.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je svrha priče o upotrebi toksičnih supstanci u sirijskoj vojsci da štiti teroriste i opravdava moguće napade spolja. U isto vreme, Generalštab Oružanih snaga Rusije saopštio je o provokaciji koju su militanti pripremili u Istočnoj Guti uz insceniranu upotrebu hemijskog oružja.

Sirijske vlasti tvrde da nikada nisu upotrebljavali hemijsko oružje protiv civila i terorista, i da je ceo hemijski arsenal zemlje izvezen iz Sirije pod kontrolom OZHO.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)