POČELA HAPŠENJA U AMERICI: Iza rešetaka vođa "Ponosnih momaka", policija zabranjuje oružje, očekuje se haos

Novosti online

05. 01. 2021. u 15:05

AMERIČKI Kongres sutra, 6. januara, treba da potvrdi rezultate predsedničkih izbora, a pred najavljeni protest pristalica Američkog predsednika Donalda Trampa, koji osporavaju izborne rezultate i pobedu demokrate Džoa Bajdena, uhapšen je vođa desničarske grupe „Ponosni momci“ Enrike Tario.

ПОЧЕЛА ХАПШЕЊА У АМЕРИЦИ: Иза решетака вођа Поносних момака, полиција забрањује оружје, очекује се хаос

Foto: EPA

Tario je uhapšen i optužen da je prošlog meseca uništio znak pokreta „Crni životi su vredni“ na crnačkoj crkvi u Vašingtonu.

Tario, lider samoprozvanih zapadnih šovinista, priveden je pod sumnjom da je uništio imovinu posle tokom skupa podrške Trampu 12. decembra u centru Vašingtona, saopštila je policija.

Iz jedne od najstarijih crnačkih bogomolja rečeno je prošlog meseca da je sa njene zgrade uklonjen i zapaljen znak „Crni životi su vredni“. 

Uhapšeni lider „Ponosnih momaka“ suočava se i sa dodatnom optužbom za posedovanje oružja, dodala je policija.

U sredu se u Vašingtonu očekuju masovni protesti, a gradske vlasti u Vašingtonu upozorile su Trampove pristalice da oružje ostave kod kuće.

Najavljeno je da je za obezbeđivanje reda i mira na ulicama glavnog grada SAD zbog toga biti angažovano stotine pripadnika Nacionalne garde, iz straha od mogućih nereda.

U pripravnosti će biti i 300 vojnika ,pripadnika drugih federalnih službi, uključujući i tajnu službu, u slučaju da treba da pomognu vašingtonskoj policiji.

Desničarska grupa „Ponosni momci“ najavila je svoj dolazak na protest u Vašingtonu, a njen lider, Enrike Tario pre hapšenja je rekao da članovi grupe neće nositi svoju prepoznatljivu crno-žutu odeću kako bi ostali neprimećeni među antifašističkim kontrademonstrantima, koji se oblače u crno.

- Ponosni momci će u rekordnom broju izaći 6. januara. Nećemo nositi tradicionalne crno-žute uniforme. Bićemo neprimetni i širićemo se centrom grada u manjim grupama. I ko zna .... možda ćemo se za tu priliku obući skroz u crno - najavio je Tario. 

Očekuje se i da će pristalice Antife, koje neki smatraju glavnim protivnicima „Ponosnih momaka“, učestvovati na protestima 6. januara u Vašingtonu, a mnogi predviđaju i da bi moglo doći i do masovne tuče i nereda.

Nasilje i sukobi između desničarskih „Ponosnih momaka“ i levičarskih antifašističkih grupa znatno su povećani poslednjih meseci usred socijalnih nemira, posebno u Portlandu u državi Oregon. Vašington post izveštava, pozivajući se na stručnjake za ekstremizam, da bi Vašington mogao biti sledeće poprište sukoba.

U petak je, odlazeći američki predsednik Donald Tramp najavio da će 6. januara biti odžan protestni skup „Stop krađi“ u Vašingtonu, na dan kada će biti sazvana zajednička sednica u američkom Kongresu radi potvrđivanja glasanja elektorskog koledža. Očekuje se da će na hiljade ljudi prisustvovati demonstracijama.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)