SA REČI PREŠLI NA DELA: Iran počeo obogaćivanje uranijuma do 20 odsto

Novosti onlajn

04. 01. 2021. u 18:25

IRAN je pokrenuo proces obogaćivanja uranijuma na nuklearnom objektu Fordo nivo od 20 odsto, saopštio je zvanični predstavnik Vlade Ali Rabija.

СА РЕЧИ ПРЕШЛИ НА ДЕЛА: Иран почео обогаћивање уранијума до 20 одсто

Foto AP

- Predsednik Irana je pre nekoliko dana izdao ukaz o primeni zakona o strateškim akcijama za ukidanje sankcija. Pre nekoliko sati počeo je proces isporuke gasa UF6 (heksafluorida uranijuma). Prvi proizvod će biti dobijen kroz nekoliko sati - rekao je Rabija, prenosi agencija Fars.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je u izveštaju dostavljenom zemljama članicama da je u Iranu pokrenut viši nivo procesa obogaćivanja uranijuma od dosadašnjeg koji se odvijao u okvirima sporazuma sa svetskim silama iz 2015. godine, izjavio je iranski ambasador pri ovoj agenciji UN Kazim Garibabadi.

On je potvrdio da se sa dosadašnjeg procesa obogaćivanja uranijuma do 4,1 odsto, prešlo na obogaćivanje prvih 137,2 kilograma uranijuma do nivoa od 20 odsto, koliko je Iran već uspešno uspevao da obogaćuje uranijum pre postizanja sporazuma 2015. godine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)