U ITALIJI POTVRĐENO: Mutacija korone kruži još od avgusta

Tanjug

30. 12. 2020. u 10:04

U ITALIJI se pojavila vest da je mutacija korona virusa u toj zemlji bila prisutna mnogo ranije nego što je otkrivena britanska verzija, kao i da je novi soj virusa otkriven u Breši bio u opticaju još od avgusta.

У ИТАЛИЈИ ПОТВРЂЕНО: Мутација короне кружи још од августа

Foto: EPA

Ovo je potvrdio i predsednik italijanskog Udruženja virusologa Arnaldo Karuzo, docent mikrobiologije i kliničke mikrobiologije na Univerzitetu u Breši i precizirao da to nije prva mutacija korona virusa ali da se razlikuje od drugih po karakteristikama proteina "spajk" koji služi virusu da se zakači za ljudske ćelije.

- Kao i engleska varijanta i ova italijanska je mutirala na poziciji 501 tj. nervnom centru koji pomaže interakciju između proteina i ćelijskog receptora. Jedina razlika od onog britanskog jeste što ova italijanska varijanta poseduje mutaciju i na poziciji 493 te je protein "spajk" za nijansu drugačiji od onog koji smo otkrili. Ne znamo sa sigurnošću da li je engleska varijanta nastala krajem septembra, ali znamo da je italijanska nastala prva jer smo je identifikovali još u avgustu -izjavio je profesor Karuzo.

I drugi istaknuti italijanski virusolozi smataju da ove mutacije nisu iznenađenje jer je korona virus veoma nestabilan, pa tako profesor Preljasko, jedan od najuglednijih italijanskih virusologa, tvrdi da se zna da je do sada bilo puno mutacija, više od 12.000, od kojih su neke bile vrlo male i nebitne, a neke izuzetno značajne.

Utvrđeno je i da jedan italijanski obaveštajac, koji je prvi detektovan sa novim sojem virus otkrivenim u Velikoj Britaniji, bolest nije dobio od svoje partnerke iz Engleske, već se zarazio u Italiji što je potvrdilo sumnje da mutirani, novio soj korone postoji na Apeninskom poluostrvu već duže vreme, preneo je londonski dnevnik Tajms.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024