GUGL MANIPULIŠE ISTRAŽIVANJIMA: Tražili od ispitanika da daju pozitivne odgovore na temu veštačke inteligencije

Novosti online

28. 12. 2020. u 21:13

Gugl je zatražio od svojih istraživača da „daju pozitivan ton“ rezultatima svojih istraživanja oko osetljivih tema, kao što je veštačka inteligencija.

ГУГЛ МАНИПУЛИШЕ ИСТРАЖИВАЊИМА: Тражили од испитаника да дају позитивне одговоре на тему вештачке интелигенције

Foto: Tanjug/AP

Strani mediji, pišući o ovome, pozivaju se na istraživače i interne dokumente, koji pokazuju da su u najmanje tri slučaja rukovodioci iz kompanije Gugl zatražili od autora istraživanja da se uzdrže od negativnog prikazivanja novih tehnologija.

U jednom takvom dokumentu piše da „napredak tehnologije i rastuća složenost našeg spoljnog okruženja sve više dovode do situacija kada naizgled projekti koji nisu uvredljivi pokreću etička, regulatorna ili pravna pitanja, ili mogu da štete ugledu“.

U drugoj internoj prepisci, jedan od Gugl menadžera koji je pregledao studiju o tehnologiji preporučivanja sadržaja, neposredno pre objavljivanja, zamolio je autore da „vode računa da izveštaj ima pozitivan ton“.

- Ako istražujemo neku oblast za koju smo stručni, a nije nam dozvoljeno da objavimo zbog nekih provera, onda je to ozbiljan problem cenzurisanja- izjavila je Margaret Mičel, koja radio na mestu istraživača veštačke inteligencije u kompaniji Gugl.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)