VAŠINGTON BEZ PARA: Odbijanjem da potpiše zakone, šef Bele kuće zapretio funkcionisanju zemlje

D. SAVIĆ

27. 12. 2020. u 23:48

MILIONI nezaposlenih i, zbog epidemije, egzistencijalno ugroženih Amerikanaca uhvaćeni su u zamku sukoba šefa Bele kuće i zakonodavaca na Kapitol hilu. Od ishoda ovog sukoba zavisi ne samo da li će oni sačuvati krov nad glavom, već i da li će deo američke vlade morati da stavi katanac, a Pentagon moći da nastavi rad.

ВАШИНГТОН BEЗ ПАРА: Одбијањем да потпише законе, шеф Беле куће запретио функционисању земље

Foto Tanjug-AP

Posle odbijanja predsednika Donalda Trampa da potpiše nacrt zakona o pomoći nezaposlenima, finansiranju dela vlade i budžetu za Pentagon, sve oči su danas uprte u američki Kongres. Predstavnički dom, u kome su demokrate zadržale većinu, i Senat, gde se na izborima 3. januara republikanci bore da održe većinu, međutim, do sada se pokazalo da teško postižu dogovore. Stoga, smenu vlasti u Beloj kući 20. januara Amerika čeka blokadom Vašingtona, a milioni Amerikanaca - praznih novčanika.

Zakon o 600 dolara jednokratne pomoći najugroženijim Amerikancima, uz 300 dolara nedeljno za nezaposlene je jedva, posle višemesečnih pregovora, usvojen u Kongresu. A onda je Tramp odbio da potpiše taj zakon, jer smatra da je pomoć - premala:

- Ja samo hoću da naši divni građani dobiju 2.000 dolara umesto jadnih 600 dolara - objavio je Tramp na svom tviter-nalogu, istovremeno optužujući Kinu za izbijanje pandemije virusa korona.

Novoizabrani američki predsednik Džozef Bajden, koji čeka useljenje u Belu kuću pod optužbama njenog još aktuelnog stanara da je pokrao izbore, poziva Trampa da odmah potpiše zakon, optužujući ga da je "odbacio odgovornost i prouzrokovao razorne posledice". Čak su i republikanci u Predstavničkom domu Kongresa odbacili Trampov zahtev tokom vanredne sednice, na Badnje veče, ali to nije uticalo na američkog predsednika da popusti.

Ako ne dođe do dogovora, već u utorak milioni Amerikanaca ostaće bez pomoći:

- Ovo je partija šaha, a mi smo u njoj pioni - komentarisala je za agenciju AP Lanetris Hejns, samohrana majka troje dece iz Indijane.

Pored Amerikanaca, blokada preti i delu američke vlade, jer se uz paket pomoći Amerikancima od 900 milijardi dolara, nalazi i deo budžeta u okviru zakonskog predloga ukupno "teškog" 1,4 milijarde dolara. Ukoliko zakon ne bude usvojen do utorka, deo vlade moraće da stavi katanac na vrata. U pitanje se dovode i sredstva potrebna za distribuiranje vakcine protiv kovida 19.

I Pentagonu gori pod nogama. Iako je vojni budžet vredan 740 milijardi dolara usvojen u Kongresu, Tramp odbija da potpiše nacrt tog zakona, ispisanog na 5.593 strane, jer smatra da ne sadrži ključne mere za nacionalnu bezbednost, uključujući i društvene mreže, a ujedno preti ugledu vojnih veterana i istorije SAD, te predstavlja "poklon Kini i Rusiji", u blokadi je i Pentagon.

Kongres se sprema da uzvrati predsedniku. Predsednica predstavničkog doma Nensi Pelosi najavljuje već u ponedeljak glasanje:

- Predstavnički dom će blokirati predsednikov veto, podrškom obe partije - najavila je Pelosijeva.

I lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel najavio je da će preokrenuti predsednički veto glasanjem u ovom domu Kongresa.

OBA DOMA PROTIV TRAMPA

Oba doma Kongresa, koji su usvojili nacrt zakona o odbrani velikom većinom, mogli bi da preokrenu predsednički veto ukoliko ga izglasaju ponovo, dvotrećinskom većinom. Kongres do sada nikada nije uspeo da nadjača Trampov veto. Ukoliko Kongres i ovog puta ne uspe da preokrene predsednički veto, prvi put za 60 godina predlog vojnog budžeta ne bi bio usvojen i morao bi da se pregovara iz početka.

I BAJDEN IMA PROBLEM S DUGOVIMA

I novoizabrani predsednik Džo Bajden je pod pritiskom levičara unutar svoje stranke da oprosti sve studentske dugove kao jedan od svojih prvih akata na funkciji posle 20. januara, kako je najavljivano tokom njegove kampanje.

Prema ranije ovog meseca predloženom Šumer-Varenovom planu, novi predsednik bi prvim danom stupanja na dužnost izvršnim nalogom, ili pukim "pokretom olovke" oprostio dugovanja svim studentima koji imaju obaveze u visini od 50.000 dolara za kredite tokom školovanja.

Komentarišiću ovaj plan koji je, kako se ocenjuje, "dodvoravanje"intelektualcima, Bajden je u "Vašington postu" "povukao" obećanje:

- Sporno je da predsednik, koji ima izvršnu vlast, oprosti do 50.000 američkih dolara studentskog duga... Mislim da je to prilično upitno. Ja sam nesiguran u to. Teško da bih to učinio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna