OVAKO NEŠTO SE DUGO NIJE DESILO: Sibir pred neverovatno hladnom zimom, temperature i do -50

Novosti online

27. 12. 2020. u 17:29

STRUČNJACI kažu da se ovako ekstremno hladno vreme u Sibiru nije desilo dugo vremena.

ОВАКО НЕШТО СЕ ДУГО НИЈЕ ДЕСИЛО: Сибир пред невероватно хладном зимом, температуре и до -50

Depositphotos

Ruski hidrometeorološki zavod prognozira da će do kraja godine zapadni i centralni deo Sibira pogoditi izuzetno niske temperature i do minus 50 stepeni Celzijusa – oko 20 stepeni niže od uobičajenih decembarskih temperatura.

Ranije ove godine tokom leta su zabeležene najviše temperature ikada iznad arktičkog kruga, a u malom gradu Verhojansku živa je dostigla i 38 stepeni Celzijusa.

- Ovako ekstremno hladno vreme u Sibiru se nije desilo dugo vremena. Temperatura je 20 do 24 stepena niža od uobičajene. Primera radi, u centralnom delu regiona Krasnojarsk očekujemo da će biti minus 50 stepeni - rekao je Roman Vilfand, naučni direktor Hidrometeorološkog zavoda.

Prema njegovim rečima, ekstremno hladne temperature su takođe posledica klimatskih promena, jer globalno zagrevanje ne čine samo visoke temperature, već velike amplitude u temperaturi.

Ta nestabilnost posebno se pokazala sada u decembru, kada je sever Sibira zabeležio temperature više i za 10 stepeni Celzijusa od uobičajenih, a neki delovi su postavili rekorde za najvišu temperaturu u ovom dobu godine.

Prvog decembra u jakutskom selu Saskilak izmereno je minus 4,4 stepena, što je za 3,3 stepeni više od prethodnog rekorda postavljenog 1954. godine.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)