NOVI SOJ KORONE SE ŠIRI ITALIJOM: Virus stigao u više regiona

Milica Ostojić

27. 12. 2020. u 13:35

PRVO u Laciju, u Rimu, a potom u regionu Veneto, Lombardiji, sada i u regionu Marke, u Pulji, u Abrucu, u Kampaniji, sve je više ustanovljenih slučajeva pozitivnih na korona virus engleske varijante Kovida-19, a urađeni testovi pokazuju da je reč o mutaciji tipičnoj za ovu varijantu.

НОВИ СОЈ КОРОНЕ СЕ ШИРИ ИТАЛИЈОМ: Вирус стигао у више региона

Foto: Epa

Tri nova slučaja u Venetu, potvrđuje guverner Luka Zaia na konferenciji za štampu u Civilnoj zaštiti, proizašla su analizovanjem tampona iz novembra meseca ove godine.

- Izdvojili smo 37 virusa koji su kružili u Venetu, među njima 8 varijanti Sars-Cov-2, koji nisu bili tada imenovani kao engleska varijanta, međutim dva od ovog broja nisu bili još nađeni u Italiji" objašnjava direktor Zooprofilaktičkog instituta u Veneciji Antonija Rići, a poslednjih dana  podvrgnuti su analizi poslednji uzorci od 5 pacijenata koji su imali kontakte sa Velikom Britanijom, u dve provincije, Vićenci i Trevizu, gde je rekonstruisana  tzv. "engleska varijanta".

Sanitarni stručnjaci objašnjavaju da nema dokaza da je ovaj soj virusa opasniji od postojeće patologije kao ni to da ne odgovara postojeća vakcina za takav soj, jedina karakteristika jeste da se zaraza širi mnogo brže od dosadašnje, tako da maske i distanca postaju još značajnije u susretu sa ovakvom vrstom virusa.

 U Kampaniji, u Napulji, izolovano je 6 putnika pozitivnih na engleski soj virusa svi su stigli iz Velike Britanije. Ne prestaje akcija ulaženja u trag putnicima koji su stigli iz Velike Britanije i imali kontakte sa članovima porodice ili prijatljima nakon dolaska u Italiju. U svim regionima rade se molekularni tamponi i višestruke kontrole.

                                              

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...