ZBOG KILOMETARSKIH KOLONA: Britancima preti nestašica svežih namirnica

Tanjug

23. 12. 2020. u 21:48

BRITANSKI konzorcijum maloprodavaca (BRC) upozorio je danas na opasnost od nestašice nekih svežih namirnica u prodavnicama uoči predstojećeg Božića po Gregorijanskom kalendaru, dok se ne raščiste kilometarske kolone kamiona u luci Dover i sabraćaj sa Francuskom ne vrati u normalu.

ЗБОГ КИЛОМЕТАРСКИХ КОЛОНА: Британцима прети несташица свежих намирница

Foto: Novosti

 

Kako su naveli iz BRC-a, zalihe svežih namirnica, uglavnom voća i povrća, u trgovinama mogle bi ubrzo da se potroše.

Zbog delimične blokade granice, koju je Francuske uvela u nastojanju da obuzda novi vrlo zarazan soj koronavirusa, hiljade kamiona je zaglavilo u Doveru, glavnoj britanskoj tranzitnoj "kapiji" ka Evropi, uoči Božića, prenosi Rojters.

Pariz i London su se dogovorili kasno sinoć da se vozačima koji poseduju negativan rezultat na kovic testa omogući ukrcavanje na trajekte za Kale.

Jedan britanski ministar je takođe najavio da će vojska početi da radi korona testiranje vozača, ali da će biti potrebno vreme da se gužva rašcišti.

- Dobra je vest za potrošače da su francuske granice ponovo otvorene, ali je neophodno da kamioni što je brže moguće krenu preko. Dok se kolone ne raščiste i lanci snabdevanja ne vrate u normalu, predviđamo da će biti problema s dostupnošću neke sveže robe - rekao je Endrju Opi, direktor za prehranu i održivost u BRC.

Ovo udruženje, koje okuplja više od 170 maloprodajnih kompanija, uključujući i i velike supermarkete, još od ponedeljka upozorava, zajedno sa trgovinskim lancima Tesko i Sejnsberi, da će se kupci suočiti sa praznim rafovima u prodavnicama ukoliko se brzo ne obnove transportne veze sa kontinentalnom Evropom.

Glavni proizvodi kojima preti nestašica su zelena salata, karfiol, brokoli, agrumi, maline i jagode.

Veliki trgovinski lanci, suočeni sa rekordnom božićnom potražnjom zbog mera ograničenja u ugostiteljskom i putnom sektoru, strahuju od pojave paničnih kupovina potrošača.

Ističu, međutim, da je ponašanje kupaca do sada uglavnom bilo racionalno, ali je uprkos tome Tesko ponovo uveo ograničenja na kupovinu toalet papira, sredstava za pranje ruku, pirinča i jaja.

Pre toga je već ograničio kupovine za brašno, testenine, vlažne maramice za bebe i antibakterijske vlažne maramice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

STRANI PLAĆENICI ZA KOMANDAMA UKRAJINSKIH F-16? Rusi uništavaju aerodrome na kojima bi mogli biti bazirani američki lovci (VIDEO)