KORONA U BRITANIJI IMA ČAK 23 MUTACIJE: Agencija za lekove EU odobrila "Fajzer - Biontekovu" vakcinu, da li štiti od novog soja

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

21. 12. 2020. u 22:20

EVROPSKA agencija za lekove odobrila je u ponedeljak prvo cepivo protiv virusa u EU, laboratorije "Fajzer-Biontek". Posle ove naučne odluke, očekuje se i politička saglasnost Evropske komisije koja se meri satima.

КОРОНА У БРИТАНИЈИ ИМА ЧАК 23 МУТАЦИЈЕ: Агенција за лекове ЕУ одобрила Фајзер - Бионтекову вакцину, да ли штити од новог соја

Foto EPA

Svima se žuri, a iz Brisela su još ranije saopštili da će u slučaju pozitivne medicinske odluke, odobriti vakcinu. Prva pelcovanja bi, tako, mogla da počnu 27. decembra.

Bilo je predviđeno da se Evropska agencija z0a lekove (EMA) izjasni osam dana kasnije, ali je sve ubrzano na zahtev Nemačke, koja beleži veliki porast broja obolelih. Stručnjaci Agencije, čije se sedište nalazi u Amsterdamu, podatke o vakcini su analizirali prethodna tri meseca, a radili su u dve nezavisne grupe. Glavni cilj im je bio da u proceni nađu balans između eventualnih rizika i koristi za čovečanstvo. Radilo se po ubrzanoj proceduri. Ova saglasnost je bila preduslov da EU započne sa koordinisanom akcijom vakcinisanja, a odluke Brisela u principu sledi i Srbija. Zemlje su spremne, a u EU prvi će biti cepljeni stanari staračkih domova i osoblje koje radi u ovim ustanovama.

Mnogi se pitaju da li je, iako je ubrzala donošenje odluke, Evropska agencija za lekove, ipak kasnila, imajući u vidu da su SAD, Kanada, Izrael, Švajcarska, Velika Britanija i još neke države već dala saglasnost za vakcinu "Fajzer-Biontek".

Prvih dana nove godine očekuje se dozvola i za drugu vakcinu, koju proizvodi "Moderna". Prvobitno je bilo predviđeno da odluka bude doneta 12. januara, ali će se to, kao i u slučaju cepiva "Fajzer-Biontek", dogoditi šest dana ranije.

Za to vreme, svet zabrinjava pojava nove, mutirane varijante kovida 19 na britanskom tlu. SZO je uputila apel svojim članicama u Evropi da obrate naročitu pažnju i ojačaju kontrolu. Prvi sučajevi mutirane korone su se na jugu Velike Britanije pojavili još sredinom septembra, ali je to sada uzelo maha. Dodatni alarm upalila je izjava britanske vlade da je s novom varijantom epidemija "van kontrole", a spominje se i da je zaraznost za 70 odsto veća.

Nije novo da virus mutira. Od pojave SARS-KoV-2 do sada je zabeleženo čak 20.000 promena! Razlika je u tome što ova najnovija predstavlja odjednom čak 23 mutacije, uz to još i na proteinu koji se direktno vezuje na čovekov. Sve to omogućuje njegovo daleko brže širenje, naročito na mlađu populaciju. Ipak, stručnjaci uglavnom ističu da to ne znači da je virus obavezno jači, ako se brže širi. Neki misle da su simptomi, čak, slabiji. Iz Evropske agencije za lekove ističu da nema nikakvih dokaza da vakcina nije efikasne protiv novog soja. Ali, analize tek predstoje.

Van britanske teritorije, otkriveno je i devet slučajeva u Danskoj i po jedan u Italiji, Holandiji i Australiji. Mutacije na virusu prijavila je i Južna Afrika. Zbog svega, mnoge zemlje su prekinule sve veze s Velikom Britanijom. Francuska je to učinila preventivno na 48 sati, što je izazvalo pometnju među putnicima. S ovom zemljom se ovija čak 80 odsto saobraćaja kamionima uz vezu tunelom ispod Lamanša ili trajektima i blokada na duže bila bi pogubna. Granice će se, zato, verovatno ponovo otvoriti, ali uz striktne kontrole, sa obaveznim testovima.

PLAŠENjE PRED KARANTIN

SUMNjIČAVCI izlaze i sa teorijom da je "plašenje" novom varijantom "izmišljeno" da bi britanske vlasti opravdale uvođenje zakasnelih mera karantina usred božićnih praznika. Imajući u vidu aktuelnu zdravstvenu situaciju, postoje čak i zahtevi da se pomeri rok za "bregzit", koji ističe 31. decembra.

SRBIJA NIJE OBUSTAVILA AVIO-SAOBRAĆAJ SA ENGLESKOM

U BEOGRAD I DANAS SLETALI AVIONI IZ LONDONA

DOK se evropske zemlje zatvaraju i obustavljaju letove ka i iz Velike Britanije, zbog novog soja virusa korona identifikovanog u toj zemlji, vazdušni saobraćaj između Londona i Beograda u ponedeljak se odvijao nesmetano, po redu letenja.

I Severna Makedonija je u ponedeljak obustavila letove ka Londonu, a uveli su i karantin za putnike koji dolaze iz Velike Britanije. U nacionalnoj avio-kompaniji "Er Srbija" kažu da nema naznaka da će saobraćaj biti obustavljen.

- Imamo tri leta nedeljno ka Londonu i u ponedeljak je sve funkcionisalo normalno - napominju u "Er Srbiji". - Sledeći let je u sredu, pa u nedelju. Da li će saobraćaj biti prekinut zavisi isključivo od odluke Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

Očekuje se da će DCV u toku dana razmatrati mogućnost privremene obustave avio-saobraćaja sa Velikom Britanijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku