ZBOG TERORIZMA MENJAJU ŠENGEN? Francuski predsednik Makron sutra u Briselu o promeni sporazuma o slobodi kretanja

Goran ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

09. 12. 2020. u 21:02

TERORISTI, korona i migranti promeniće evropska pravila o slobodi kretanja.

ЗБОГ ТЕРОРИЗМА МЕЊАЈУ ШЕНГЕН? Француски председник Макрон сутра у Бриселу о промени споразума о слободи кретања

Zgrada Evropske unije / Foto AP

Francuski predsednik Emanuel Makron predstaviće na dvodnevnom evropskom samitu koji počinje sutra u Briselu predlog za izmenu Šengenskog sporazuma "iz osnova".

Neprijatelji zapadne demokratije su uspeli u tome da uvuku sumnju među Evropljane koji sada preispituju ispravnost svoje dosadašnje politike neograničene slobode kretanja. Silom prilika, korak unazad u ostvarivanju opštih sloboda već je napravljen, privremenim vraćanjem unutrašnjih kontrola.

Zvanični Pariz je, kao incijator promena, već poslao evropskim prestonicama svoj predlog na razmatranje, da bi lideri mogli pripremljeni da dođu na sastanak u četvrtak.

Jedna od osnovnih promena, po želji Makrona, je formiranje evropskog Saveta bezbednosti. Ovo telo bi se okupljalo četiri puta godišnje na nivou ministara unutrašnjih poslova. Proveravali bi kako funkcionišu zajedničke spoljne granice i utvrđivali da li dobro funkcioniše jedinstvena baza podataka.

ČETVRT VEKA SLOBODE KRETANjA

ŠENGENSKI sporazum je potpisan 1995. godine i u njega je uključeno 26 država. Unutar ovih zemalja važi puna sloboda kretanja, bez unutrašnjih graničnih kontrola, sa zajedničkom viznom politikom i spoljnom kontrolom granica. Ovaj prostor obuhvata više od 400 miliona ljudi.

Evropska komisija bi, prema ovom predlogu, trebalo da bude zadužena za procenu ispunjavanja obaveza svake zemlje, a "loši đaci" bi mogli da budu kažnjeni čak i suspendovanjem u šengenskom članstvu.

Takođe, šefovi država ili vlada bi se sastajali jednom godišnje da bi pretresli najosetljivija pitanja i utvrdili orijentaciju za preod koji predstoji. Formirao bi se, tako, "Pakt bezbednosti", kao pandan Evrogrupi i "Paktu stabilnosti" u ekonomskom domenu.

Foto: Tanjug-AP

Makronu sada preostaje da u to ubedi i ostale zemlje članice. Ako mu to pođe za rukom, Evropska komisija bi trebalo da predstavi reformu na proleće.

Francuski predsednik Emanuel Makron je, posle serije terorističkih napada koje je njegova zemlja doživela na sopstvenom tlu, i napada u Beču, odlučio da pokrene inicijativu za promenu Šengena. Kolika se revolucionarna izmena sprema, govori i Makronova namera da ovaj sporazum promeni – iz osnova. U EU će, tako, teže ulaziti teroristi, ali, kao kolateralna šteta ove mere, i obični građani iz trećih zemalja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili