VIRUS SE VRAĆA U FRANCUSKU? Zabrinjavajuća poruka direktora zdravstvene službe - na pomolu nove odluke

G. ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

07. 12. 2020. u 22:54

ВИРУС СЕ ВРАЋА У ФРАНЦУСКУ? Забрињавајућа порука директора здравствене службе - на помолу нове одлуке

Foto: EPA

I PORED svih napora, kolektivnih i individualnih, i dalje se nalazimo pred velikim rizikom od povratka epidemije.

Tim rečima obratio se u ponedeljak Francuzima šef Zdravstvene službe ove zemlje Žerom Salomon, ističući da poslednjih nekoliko dana nivo zaraze više ne opada.

- Još smo daleko od zacrtanog cilja od 5.000 zaraženih dnevno - poručio je Salomon.

Kada su krajem prošlog meseca popuštane mere opšteg karantina, francuski predsednik Emanuel Makron je poručio da će sredinom decembra biti ukinuta izolacija i uveden samo policijski čas, ukoliko se bude dostigla pomenuta brojka.

Poslednjih nekoliko nedelja, od sredine novembra, pad je bio očigledan, ali sada je došlo do stagnacije. Salomon je poručio da će se najpre sagledati tendencija ovog talasa i izvršiti analiza, pre donošenja novih odluka. Talas može da nastavi da jenjava, kao što može i ponovo da krene da raste.

Salomon je naglasio da zima naročito pogoduje cirkulaciji virusa i da je tako u celoj severnoj hemisferi. Trenutno je najteže sa pacijentima starijim od 75 godina. Pritisak na bolnice ostaje visok, naročito u nekim regionima.

- Virus će nastaviti da aktivno cirkuliše sledećih meseci – naglasio je direktor francuske zdravstvene službe.

PREMINULO JOŠ 366, BROJ HOSPITALIZPVANIH RASTE DRUGI DAN

U Francuskoj se u ponedeljak koronom zarazilo samo 3.411 osoba, ali već je uobičajeno da podaci prvog radnog dana u sedmici budu dosta niže od proseka, jer obuhvataju i deo vikenda kada se testira manje ljudi. Preminulo je još 366 osoba.

Broj pacijenata u bolnicama već drugi dan za redom ponovo raste. U ponedeljak je uvećan za 72 i sada ih ukupno ima 26.365. Broj hospitalizovanih na reanimaciji smanjen je za 22 i trenutno se zaustavio na 3.198.

Stagnira i procenat pozitivnih koji se kreće oko 10,7 u odnosu na testirane, dok je broj inficiranih na sto hiljada stanovnika i dalje nešto iznad 80.

Vlasti su obećale da će popustiti mere da bi ljudi mogli na miru da proslave Božić i novogodišnje praznike, ali sada je došlo do strahovanja da bi to moglo da pospeši epidemiju. Kako stvari stoje, zacrtani cilj će se teško dostići, pa su pred vladom, zato, teške odluke.

Žerom Salomon je takođe naglasio da predstojeća vakcinacija predstavlja veliku nadu, ali da će se njeni efekti osetiti tek posle nekoliko meseci, jer je potrebno da veći deo stanovništva bude imunizovan.

- Potrebno je vreme da bi se epidemija iskontrolisala – zaključio je.

On je poručio da nas istorija čovečanstva i zaraznih bolesti uči da su izolacija inficiranih, vakcinacija i poštovanje svih mera higijene spasili najviše života u prošlosti i da će to po svoj prilici ostati na snazi još duže vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)