NIKAKO UZ ALKOHOL: Upozorenje ruskih lekara na početku masovne vakcinacije o određenim ograničenjima

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

07. 12. 2020. u 22:17

NA dan vakcinacije se ne sme konzumirati alkohol, kaže jedan od najpoznatijih ruskih narkologa prof. dr Jevgenij Brin.

НИКАКО УЗ АЛКОХОЛ: Упозорење руских лекара на почетку масовне вакцинације о одређеним ограничењима

Imunizacija ruskih vojnika protiv kovida / Foto AP

- Bilo koje lekove ne treba uzimati istovremeno sa alkoholom. Osim što je toksičan, alkohol slabi dejstvo vakcine i negativno utiče na imunitet - objašnjava dr Brin.

Vakcinu "sputnjik-V" ne smeju da dobiju deca do 18 godina. Za njih će biti napravljene posebne doze, kao i za trudnice. Vakcina ne sme da se daje osobama koje imaju temperaturu višu od 37 stepeni, kao i onima koji su oboleli od neke infektivne bolesti ili imaju teža hronična oboljenja.

Posebno je važno i to da vakcinu ne treba davati osobama koje imaju alergiju na neku od komponenata od kojih je napravljena vakcina.

Što se tiče trudnica, proizvođači vakcine ne žele da ulaze u rizične situacije. Interesantno je da su trudnice zaražene kovidom rodile zdravu decu, a lekari tvrde da majka zaražena koronom ne može da zarazi plod koji nosi. Ali, ipak, svi ruski lekari upozoravaju da trudnice treba da se paze od zaraze bilo kojim, a ne samo virusom korona. Proizvođači vakcine savetuju i majkama koje doje decu da ne budu vakcinisane, kako bi se izbegle eventualne komplikacije.

SAMOIZOLACIJA I OPIJANjE

AMERIČKI naučnici su došli do zaključka da samoizolacija zbog korone utiče na povećanje upotrebe alkohola. Istraživanje u Teksasu je pokazalo da trećina anketiranih priznaje da je povećala potrošnju alkohola. Svaka nova nedelja izolacije povećavala je za 19 odsto rizik zloupotrebe alkohola, posebno kod onih koji su skloni depresiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024