SAD ČEKA NAJMRAČNIJA ZDRAVSTVENA KRIZA U ISTORIJI: Direktor centara za kontrolu bolesti - decembar, jaunar i februar će biti teška vremena

Tanjug

03. 12. 2020. u 12:13

DIREKTOR američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfild upozorio je da će pandemija kovid-19, koja još uvek besni u celoj zemlji, predstavljati najmračniju zdravstvenu krizu u istoriji te zemlje tokom narednih nekoliko meseci, pre nego što vakcine postanu široko dostupne.

САД ЧЕКА НАЈМРАЧНИЈА ЗДРАВСТВЕНА КРИЗА У ИСТОРИЈИ: Директор центара за контролу болести - децембар, јаунар и фебруар ће бити тешка времена

Foto: Tanjug AP

Trezvena poruka jednog od najviših zdravstvenih zvaničnika u zemlji usledila je nakon proslava praznika Dana zahvalnosti u kojem su milioni Amerikanaca zanemarili upozorenja da izbegavaju putovanja i velika okupljanja, čak i sa velikim porastom broja slučajeva kovid-19, prenosi Rojters.

Pored ogromnih gubitaka života, zemlja se suočava i sa činjenicom da je zdravstveni sistem zategnut do tačke pucanja, rekao je Redfild. Prema njegovim rečima, zaraza je sada dosegla sve krajeve zemlje i nastavlja da se širi mnogo strmijom putanjom od bilo kog prethodnog talasa pandemije.

- Realnost je da će decembar, januar i februar biti teška vremena - rekao je Redfild uživo u prezentaciji koju je organizovala Fondacija američke privredne komore.

- Zapravo verujem da će to biti najteže vreme u istoriji javnog zdravlja ove nacije - poručio je zvaničnik.

Do danas je više od 270.000 Amerikanaca umrlo od kovid-19. A uticajni Institut za metriku i ocenu zdravstvenog stanja Univerziteta u Vašingtonu predvideo je da bi taj broj mogao da dostigne skoro 450.000 do 1. marta bez većeg poštovanja mera socijalnog udaljavanja i nošenja maski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)