ODLOŽENI PREGOVORI: Sastanak između OPEK-a i bloka koji predvodi Rusija u četvrtak, ključni akteri ne mogu da usaglase stavove

Tanjug

30. 11. 2020. u 23:57

PREGOVORI o politici proizvodnje nafte za 2021. godinu između OPEK-a i bloka koji predvodi Rusija odloženi su za četvrtak jer ključni akteri još nisu usaglasili stavove o tome kolike količine nafte bi trebalo da se proizvedu u periodu smanjene globalne potražnje izazvane pandemijom korona virusa, potvrđeno je danas Rojtersu iz tri nezavisna izvora, javlja Rojters.

ОДЛОЖЕНИ ПРЕГОВОРИ: Састанак између ОПЕК-а и блока који предводи Русија у четвртак, кључни актери не могу да усагласе ставове

Foto: Depositphotos

Sastanak nazvan OPEK+, organizacije u kojoj su članice OPEK-a, Rusija i drugi proizvođači nafte, trebalo je da se održi sutra u 13 časova po srednjoevropskom vremenu.

Tema sastanka je ukidanje mere o smanjenju proizvodnje nafte na dva miliona barela dnevno od januara 2021. godine, međutim, s obzirom da je svetska potražnja i dalje smanjena zbog pandemije korona virusa, OPEK+ uz podršku Saudijske Arabije i uslovljavanje UAE razmatra mogućnost da se ograničena proizvodnja nafte produži i nastavi i u prvim mesecima naredne godine.

Nakon neuspešnog pokušaja da se postigne sporazum o ovom pitanju, Rusija je predložila da OPEK+ počne od januara da povećava proizvodnju za po pola miliona barela svakog meseca.

Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da razlike u stavovima između OPEK-a i Rusije nisu tako velike kao što su bile na početku 2020. godine, kada je nesaglasje rezultiralo prekidom pregovora i talasom nekontrolisane proizvodnje nafte.

Ipak, Peskov je ukazao da ruski predsednik Vladimir Putin nema nameru da interveniše kod državnog vrha Saudijske Arabije pre samita OPEK+, iako je u prošlosti to činio i omogućio da se razlike u stavovima reše na način prihvatljiv za sve učesnike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna