ZAPADNA ALIJANSA U PANICI ZBOG KINE! Objavljen izveštaj "NATO 2030" - Rusija nam je glavni protivnik, ali...

Tanjug

30. 11. 2020. u 20:33

ЗАПАДНА АЛИЈАНСА У ПАНИЦИ ЗБОГ КИНЕ! Објављен извештај НАТО 2030 - Русија нам је главни противник, али...

Foto: EPA

NATO mora više da razmišlja o tome kako da se izbori sa Kinom i njenim vojnim usponom, iako će Rusija ostati glavni protivnik tokom ove decenije, navodi se u izveštaju o reformi Alijanse koji će sutra biti objavljen.

Izveštaj "NATO 2030", koji je pripremila grupa takozvanih "mudrih osoba", sadrži 138 predloga i dolazi usred rastućih sumnji u svrhu i značaj saveza, za koji je francuski predsednik Emanuel Makron prošle godine rekao da je doživeo "moždanu smrt", prenosi Rojters.

- Kina više nije benigni trgovinski partner kojem se Zapad nadao. Rastuća je snaga našeg veka i NATO se mora prilagoditi - rekao je jedan NATO diplomata koji je video izveštaj, ukazujući na kineske aktivnosti na Arktiku i Africi i na velika ulaganja u evropsku infrastrukturu.

Deo NATO odgovora trebalo bi da bude održavanje tehnološke prednosti nad Kinom, zaštita računarskih mreža i infrastrukture, rekao je diplomata, pozivajući se na izveštaj, iako neće biti usvojene sve preporuke.

Savez od 30 članova mogao bi takođe da uspostavi bliže veze sa zemljama koje nisu članice NATO-a, poput Australije, i više da se usredsrede na odvraćanje u svemiru, gde Kina razvija sredstva, navodi se u izveštaju.

U izjavi uoči objavljivanja izveštaja, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da uspon Kine predstavlja "važne izazove za našu bezbednost".

- Kina masovno ulaže u novo oružje. Približava nam se, od Arktika do Afrike. Kina ne deli naše vrednosti...i pokušava da zaplaši druge zemlje - rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare, pozivajući saveznike da se okupe po tom pitanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

iz glave

01.12.2020. 07:40

@Dušan - јачање Кине је добро само ако ми будемо том будућем светском полицајцу партнер, а не слуга, роб, зомби као досад ... а смејали смо се Милошевићу када је ишао у Кину 1998

Vlado

30.11.2020. 20:43

Leba ti Stoltenberg a koje su to vaše vrednosti? Da bombardujete koga hoćete, ako vam se ne dopada, da ubijate šefove država i vlada, da ubijate naučnike? To su vaše vrednosti!

Mišo Peć

30.11.2020. 21:09

Savet za nato,sobzirom da je Rusija već sada vojna sila broj jedan u svetu a Kina rastuća sila ipak bi nato mogao sve to da razmotri i da donese jedinu realnu i pravu odluku i da se rasformira,oružje i orudje pretopi u svojim ili Ruskim topionicama i eto mira i prosperiteta u svetu.

Tramp

01.12.2020. 10:25

@Mišo Peć - Očigledno da ti je rusofilija pomirila kompas.Tehnoloski (savremene tehnologije)Rusija je najmanje 40 do pedeset godina iza SAD-a.Gomilanjem i simboličkom modernizaciji oružja iz polovine prošlog veka nema veze sa ozbiljnijim tehnološkim napretkom.Cinjenicno stanje se vidi iz samo par incidenata u kojima je čak i desetorazredna sila poput Turske ,s lakoćom poobarala neke Ruske letelice koje se hvale kao napredne i savremene u siriji pa i na nagorno karabahu.Kina je nešto sasvim drugo.

Pinokio

03.12.2020. 17:16

@Tramp - Kakvo poredjenje i objasnjenje pa mala Srbija je 99g oborila najsavremeni avion Nato pakta sa zastarelim sistemom Neva, kakva god letelica bude u zraku ona če uvjek biti meta i rusice se koliko god ona bila savremena,, tako da tvoja priča o oborenim ruskim lovcima ne pije vodu,,

Denis

30.11.2020. 22:25

Plašenje i usiljavanje svojih vrednosti je privilegij rezervisan za NATO, tako i kad te bombarduju oni to rade za tvoje dobro. Koje bolesno licemerje.

Sremac

01.12.2020. 07:57

Nisam voleo Slobu , ali ne mogu zaboraviti bombardovanje. Zato dosta svetskog policajca Natoa koji ruši i postavlja vlde. Koji krade naftu u tim zemljama. Nameće svoju " demokratiju ". Zato napred Kino i Rusijo. Ujedinite se!