BELORUSIJA I RUSIJA U ČVRSTOJ VEZI: Lukašenko upozorio - Spremni smo da se suprotstavimo težnji Vašingtona za dominacijom!

Novosti onlajn

26. 11. 2020. u 11:33

BELORUSIJA je spremna da zajedno sa Rusijom prevazilazi probleme koji postoje u savremenom svetu – od pandemije virusa korona do pretenzija Vašingtona za „ličnom dominacijom“ - izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

БЕЛОРУСИЈА И РУСИЈА У ЧВРСТОЈ ВЕЗИ: Лукашенко упозорио - Спремни смо да се супротставимо тежњи Вашингтона за доминацијом!

Foto: EPA

On je naglasio da ima mnogo izazova u savremenom svetu.

- Trebalo bi da znate da smo uvek spremni da krenemo svojim putem, ako Rusija to poželi, pored Rusije, prevazilazeći ove probleme – počevši od pandemije do svih vrsta pretenzija, pre svega Sjedinjenih Američkih Država za isključivom dominacijom u svetu“, rekao je Lukašenko.

Kako je naglasio, Minsk tu ličnu dominaciju nikada nije pozdravljao.

Odnosima Moskve i Minska potrebno intenziviranje

Beloruski lider dodao je da odnose Belorusije i Rusije treba ojačati, intenzivirati i da je Minsk na to spreman.

- Što se tiče belorusko-ruskih odnosa, onda, ne bi trebalo da razgovaramo o nekakvom resetovanju, već o jačanju, intenziviranju naših odnosa. Teza se apsolutno nameće sama – i ne samo teza, već praksa. Želim da shvatite i znate da smo spremni za to - istakao je Lukašenko.

On je dodao da Belorusija ne želi samo dobrosusedske, već i bliske bratske odnose sa Rusijom.

Kavkaski čvor

Lukašenko je čestitao ruskom ministru rešavanju sukoba u Karabahu.

- Jasno je da će uvek biti kritika, biće svega. Ali to što je, u mnogome zahvaljujući Rusiji, prekinut ovaj masakr, što tamo ne ginu ljudi... započet je dug put ka normalizaciji odnosa na Kavkazu – to je vrlo pozitivno i dobar znak - rekao je beloruski lider.

On je dodao da Belorusija podržava takav stav i da je zadovoljan što se kriza rešila.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)